Avrupa basketbolunun tartışmasız en iyi koçu Zeljko Obradovic ile yollar ayrıldıktan sonra başta Fenerbahçe taraftarları olmak üzere bütün basketbol severlerin kafasında soru işaretleri oluşmaya başladı. Bunlardan ilki yeni koçun kim olacağı, diğeri ise kadronun nasıl şekilleneceğiydi. Belki de Fenerbahçe Beko’nun bu sezonki en önemli hamlesi olarak takımın genel menajeri Maurizio Gherardini’yi ekipte tutmak olduğunu söyleyebiliriz. Düşürülen bütçeye rağmen şu ana kadar yapılan 5 yerinde transfer de bunu doğrular nitelikte. Yapılan transferleri değerlendirirken Fenerbahçe’nin geçen sezonlarda Amerika’dan da oyuncu aldığını ve orada NBA’in hala devam etmesinden dolayı çoğu takımdan transferin mümkün olmadığını da düşünmemiz lazım. Öte yandan, Avrupa’da da Barça, Milano, CSKA gibi takımların olağanüstü paralar harcayıp kıtadaki serbest konumdaki yıldızlara ambargo koyduğunu da söylemek yanlış olmaz. Bu zorluklara rağmen Fenerbahçe Beko’nun bu sezon transfer ettiği isimler şu şekilde:
Dyshawn Pierre:
Fenerbahçe’nin bu sezon İtalya’nın Dinamo Sassari takımından renklerine kattığı Kanadalı forvet atletik yapısı ve 1,98 olan boyuna rağmen ribauntlara olan katkısıyla öne çıkıyor. Geçtiğimiz sezon FIBA Şampiyonlar Liginde de mücadele eden Pierre geçtiğimiz sezon 13.3 sayı, 7.5 ribaunt ortalamaları yakalamıştı. Oyununu Euroleague seviyesine çekip takımdaki rolünü iyi benimserse iyi katkı sağlayabilir.
Edgaras Ulanovas:
Geçtiğimiz sezon Zalgris Kaunas’da forma giyen Litvanyalı forvet, Fenerbahçe transferleri arasında belki de Avrupa basınında en çok ses getireni oldu. Oyuncu çok kaliteli olmasına rağmen Luigi Datome’nin verdiği katkıyı verebilmesi için yapması geren istatistik kağıdını doldurmaktan daha fazlası olmalı. Oyuncu 1,98 boyunda ve kısa forvet pozisyonunda oynuyor. En önemli özelliği ise devamlılığı. Son 6 Euroleague sezonunda sadece 1 maç kaçıran Edgaras, Fenerbahçe’nin yıllarca sakatlıklar yüzünden oyuncularından tam verim alamamasına karşı kadrosuna kattığı iyi bir oyuncu diyebiliriz.
Johnathan Hamilton:
Genel olarak herkesin onu Ekpe Udoh ile kıyaslamaya çalışmasının sebebi, onun gibi sürekli blok kovalaması ve pota altındaki mücadeleci oyunu olsa gerek. Geçtiğimiz sezon Darüşşafaka Tekfen ile Eurocup’ta da mücadele etti ve sezon genelinde 9.8 sayı, 7.2 ribaunt ortalamalarıyla oynadı. İstanbul’a alışık olduğu ve düşük bütçeli olduğu için Fenerbahçe adına güzel bir hamle diyebiliriz.
Danilo Barthel:
Eğer sosyal medyada yazılanları okuyorsanız, bu oyuncu hakkında genel olarak “düşük bütçeli Melli” yorumlarını sıkça görmüşsünüzdür. Nedeni ise kendisinin de Melli gibi 4 numara pozisyonunda oynaması ve oyun zekasının uzun bir oyuncuya göre çok yüksek olması. Dış şut tehdidi, Melli kadar rakipleri zorlamasa da, sırtı dönük oyunu sayesinde takıma skor anlamında oldukça katkı verecektir. Geçtiğimiz sezon Bayern Münih ile Euroleague’de de mücadele eden Alman pivot 9.5 sayı, 4.3 ribaunt ortalamalarıyla oynadı.
Lorenzo Brown:
5 isim arasından, eğer Koç Obradovic gitmeseydi büyük ihtimalle alınmazdı yorumunu en rahat yapabileceğim transfer. Bunun nedeni kesinlikle kötü bir oyuncu olmasından dolayı değil. Oynadığı takımlarda önemli sorumluluklar alan ve set oyunlarından daha çok bire bir hücumların adamı diyebileceğimiz bir şutör guard. Kısa pozisyonda oynamasına rağmen şut tehdidinin yanı sıra bastığı smaçlarla da kendisini savunan rakiplerine çok zorluk çıkaran bir oyuncu diyebiliriz. Geçtiğimiz sezon Kızılyıldız ile Euroleague’de de oynayıp sezon boyunca 11.6 sayı ortalaması tutturdu.
Şu ana kadar kurulmaya çalışılan kadronun ne kadar başarılı olacağını ve Final Four’a kalıp kalamayacağını şimdiden öngörmek mümkün değil. Başarılı bir koç yönetimi, iyi bir takım kimyası ve yapılacak 1,2 oyuncu takviyesiyle birlikte yine taraftarı ve basketbol severleri heyecanlandıracak bir Fenerbahçe Beko izlemek mümkün.