2017 yılını geride bırakırken aynı zamanda THY EuroLeague normal sezonun yarısını da geride bıraktık. Takımların birbirleri ile oynadıkları birer maçın sonunda takımlar neler yaptı, oyuncuların performansları ne düzeydeydi, koçlar sonuçlara ne kadar etki etti sizler için inceledik.
Öncelikle temsilcilerimizden başlamak doğru olacaktır. Son Şampiyon Fenerbahçe Doğuş özellikle de son 2 maçtan yenik ayrılarak beklentilerin altında kalmış olsa da, 9 galibiyet 6 yenilgi ile Play-off potasında kalmış olması teselli olarak görülebilir. Birçok maçta yaşanan, özellikle de kaybedilen maçların tamamında görülen 4-5 dakikalık düşüşler sezonun geri kalanında Koç Obradoviç’in halletmesi gereken en önemli konu gibi görünüyor, zira 1 hücumluk konsantrasyon kayıplarının bile takımların başına ne denli büyük belalar açtığını geçmişte sıkça görmüştük. Bu konunun dışında gelen oyuncuların gidenleri aratması büyük sıkıntı gibi görünüyor. Özellikle Thompson hala beklenen sıçrayışı yapabilmiş değil. Yönetim de bunun farkında olacak ki yerine uzun oyuncu aramaya başlamış durumdalar.
Diğer temsilcimiz Anadolu Efes ise pek iç açıcı durumda değil. İlk devre yalnızca 4 galibiyet alabilen temsilcimiz, Valencia ve Milano ile birlikte son sırayı paylaşıyor. Şanslı sayılabileceği nokta ise Play-off sınırının şu an için yalnızca 4 galibiyet uzakta olması. Ayrıca temsilcimiz ilk devre bitmeden koç değişikliğine giden 2 takımdan (diğeri Baskonia) biri. Devrenin son maçında geriden gelerek kazandıkları Brose maçı ve gard sorununu çözmek için alınan Toney Douglas takımın toparlanması için yeterli olacak mı birlikte göreceğiz. Ancak unutmamak gerekir ki 4-5 maçlık bir galibiyet serisi Euroleague arenasında sıralamayı değiştirmek için fazlasıyla yeterli. Ergin Ataman Stimac-Dunston ikilisinin pota altındaki hakimiyetinini iyi oyun kurucular ile destekleyebilirse bu çok da zor olmayacaktır.
Cska Moskova ilk devreyi 12-3’lük galibiyet derecesi ile bitirirken sürpriz bir yenilgi almadı ve sezon sonu için iddiasını sürdürdü. Geçen yılın diğer finalisti Olympiakos da 11-4’lük derece elde ederek her zaman bulunduğu yerlerde kalmayı başardı. Bu iki takımı 10-5 ile Panathinaikos ve Zalgiris Kaunas takip etti. Ki özellikle Zalgiris beklentinin çok üzerinde bir grafik ortaya koymaya devam ediyor.
Son olarak ilk devrenin oyuncusu, koçu ve takımına bakalım…
Oyuncu: Luka Doncic
18’lik “Altın Çocuk” performansına Eurobasket’te kaldığı yerden devam ediyor. İzleyen herkesi kendisine hayran bırakan genç yıldıza koçu Laso “Umarım 13 sene daha bizimle oynar” diyerek hakkını teslim etti. Luka Doncic sezonun ilk yarısını 18,6 sayı, 5,7 ribaund, 4,8 asist ve 25,9 verimlilik puanı ile tamamlayarak büyük alkışı hak etti.
Koç: Sarunas Jasikevicius
Sezon Başında ve içinde kendisine olan kişisel hayranlığımı defalarca dile getirdiğim genç koç, beni ve kendisine güvenen kişileri yanıltmayarak kendisinden 2-3 kat yüksek bütçeli takımlara kafa tutmaya devam ediyor. Geçen seneden bunun sinyallerini veren hoca bu sene misyonunu tamamlayacak ve takımını Play-off’a sokacak gibi görünüyor. Hatta bir F4 yapması kimseyi şaşırtmasın zira bu seneki performansı ile bunu fazlasıyla hak ediyor.
Takım: Zalgiris Kaunas
Bütçe sıralamasında son sıralarda yer alan Zalgiris Kaunas lider Cska’nın yalnızca 2 galibiyet gerisinde 3. Sırada yer alarak basketbolun bütçe işi değil, yürek işi olduğunu tüm avrupaya gösteriyor. Hem içeride hem dışarıda mükemmel basketbol oynayan ve skoru mükemmel paylaştıran Litvanya ekibi bizlere o eski şaşalı günlerinden ufak kesitler izletiyor. Zalgiris’in bu seviyelerde kalması özellikle temsilcimiz Anadolu Efes için iyi haber olmasa da basketbolu hala yürekten oynayan takımları görmenin duygusu paha biçilemez.
Oğuz Arslan…