Salary Cap Sıkışınca Camı Kırınız: Melo Nasıl Serbest Kalacak?

NBA
Salary Cap Sıkışınca Camı Kırınız: Melo Nasıl Serbest Kalacak?

“Stretch Provision” Uygulaması

NBA’de takımların herhangi bir sebeple oyuncularının kontratlarını feshederek oynamayan bir oyuncunun maaşını ödemesi genelde organizasyon için başarılı bir hamle sayılmaz. Bu gibi bir durum bize takımlara yardımcı olacak bir uygulamayı hatırlattı: “Stretch Provision.”

Çoğumuzun bildiği gibi Oklahoma City Thunder dün akşam-muhtemelen geçtiğimiz sezon kariyerinin açık ara en düşük ortalamalarını sergilediği için olacak ki-34 yaşındaki forvet Carmelo Anthony ile yollarını ayırmak istediğini açıkladı.

Kariyer ortalamaları 24.1 sayı, 6.5 ribaund ve 3.0 asist olan Melo, bu sezon 16.2 sayı, 5.8 ribaund ve 1.3 asist  ile standartlarının epey altında kaldı ve sevenlerini hayal kırıklığına uğrattı desek yanlış olmaz.

Gelelim konumuza, Carmelo günler önce oyuncu opsiyonu ile bir yıl daha OKC’de 27.9 milyon$ karşılığında oynayacağını açıklamıştı fakat dün gece, takımından bir şekilde yollarının ayrılacağı açıklaması geldi. ESPN’den Wojnarowski’nin açıklaması Melo’nun bir yere takaslanamazsa serbest bırakılacağı yönünde olunca buna ben dahil olmak üzere basketbolseverlerin bu noktada bir sorusu var: Thunder’ın Melo’yu serbest bırakması için salary cap’inden havaya 27.9 milyon$ harcaması saçma değil mi?

Sorumuzun cevabını ise NBA’in toplu iş sözleşmesindeki bir madde veriyor: “Stretch Provision.”

“Stretch Provision” kuralı işin özünde bir kazan-kazan sistemi. Sistem şu şekilde çalışıyor: Eğer bir takım düşük performans sergileyen yüksek kontratlı bir oyuncusunu elden çıkarmak isterse, oyuncuya kalan kontratı gereği borçlu olduğu miktarı, kontrat yılı kadar süreye veya bu sürenin iki katına yayarak(oyuncuyu serbest bıraktığı döneme bağlı olarak) ödeme olanağına sahip oluyor. Bunu bir nevi taksitli ödeme gibi düşünebiliriz. Bu uygulamanın tercih edilme sebepleri ise; kadroda yeni bir oyuncuya yer açmak, salary cap boşluğunu artırarak yeni bir kontrata zemin hazırlamak veya aşılmış olan lüks vergisi limitinin altına düşerek vergi yükünden kurtulmak.

Şimdi tekrar OKC ve Melo ikilemine dönelim…

Eğer Melo takaslanamazsa-Melo’nun takas edilmeyecek oyuncu statüsünde göründüğünü hatılatalım- ve söylenilen gibi stretch provision uygulamasına başvurulursa, Carmelo Anthony’nin bu yıl ödenecek maaşı 27.9 milyon$ iken, 2+1 yıllık kontrat dolayısıyla, OKC faturasına yansıyan miktar 3 yıla bölünmüş 9.3’er milyon$ olacak. Thunder yapacağı bu potansiyel değişiklik ise organizasyonu teorideki bir Melo’nun kalması senaryosuna kıyasla ve lüks vergisinden sıyrılmaları ile yaklaşık 107 milyon$ kârlı çıkarmış olacak.

Oyuncu odaklı baktığımızda ise daha önce stretch provision uygulamasının örneklerine ayrı sebeplerle Josh Smith, Joakim Noah ve Jordan Farmar gibi oyuncularla şahit olmuştuk. Ne yazık ki bu üç ismin ortak paydası NBA’den silinip giden yıldızlar olmaları.

Carmelo Anthony’nin akıbeti ne olur önümüzdeki günlerde göreceğiz ama benim yegane dileğim onun gibi eşsiz denebilecek bir yetenek ve potansiyelin önümüzdeki yıl hayranlarını mutlu edecek bir performans sergilemesi ve gelecekte de hak ettiği değer ve saygıyla hatırlanması…

Tuna Berk Çelik

NBA\'de Günün Sonuçları ve Maç Programı
NBA maç sonuçları ve TV programı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz