Son Periyot

ROTY Gerçek Sahibini Buldu Mu?

ROTY Gerçek Sahibini Buldu Mu?

ROTY Gerçek sahibini buldu mu? Trae Young vs. Luka Doncic

(Yılın Çaylağı ödülünü) Tabi ki de kazanmayı ben hak ediyorum.” diye yanıtlamıştı Trae Young ödülü ikiliden hangisinin daha çok hak ettiği sorulduğunda. Ama evdeki hesap çarşıya uymamış olacak ki ödülün sahibi Luka Doncic oldu. Sezon başından beri süregelen tartışma Trae’nin demeciyle hazır alevlenmişken bu soruyu cevaplayan bir makale kaleme almamak olmazdı.

Trae Young

Atlanta Hawks Genel Menajeri Travis Schlenk, 2018 Draftı’nda 1. tur 3. sıradan seçtiği Luka Doncic’i Trae Young ile takaslayınca dikkatleri üzerine çekmişti. Bana sorarsanız kararının perde arkasında yatan ufak bir detay, Schlenk’i bir nebze olsun aklar nitelikte: Travis Schlenk, 2009 senesinde Golden State Stephen Curry’i draft ederken Warriors’ın asistan genel menajeriydi. Rakiplerinin aksine lige oyuncu yollamada oldukça başarısız bir kolejden –Davidson– mezun olan Curry’i seçmek, Schlenk’in oynadığı bir diğer kumardı. Öyle ki kolejin Curry’den önce lige yolladığı son oyuncu 1983 yılında 175. sıradan seçilen Cliff Tribus’tu.

Oynadığı kumarla NBA tarihini alt üst eden Travis Schlenk, ‘’tarih tekerrürden ibarettir” sözünü haklı çıkarmak istemiş olacak ki benzer bir kumarı Trae ile oynadı.

Kolejdeki Freshman (İlk Yıl)* *Maç Başına
Sayı 27.4
Asist 8.7
Ribaunt 3.9
Top Çalma 1.7
Freshman Senesi Yüzdeleri
FG (Saha İçi Yüzdesi) %42.2
3PT %36.0
FT (Serbest Atış Yüzdesi) %86.1

E bu hareketin kumar denilmeyi hak edip etmediği de tartışılır tabi, mevzu bahis oyuncu Trae Young sonuçta. Trae, kolejde geçirdiği tek senede Amerikan kolej basketbolunun en yüksek seviyesi ‘’Division-I’’ tarihinde bir ilki gerçekleştirdi ve hem sayı hem de asist sıralamasında liderlik koltuğuna oturmuştu. Ayrıca tek maçta 22 asist kaydederek NCAA D-I rekorunun sahibi oldu.

Her ne kadar Trae’nin oyun stili ben dahil çoğu kişi tarafından Curry’e benzetilse de o kendi oyununu çocukluğundan beri idolü olan Steve Nash’e daha yakın görüyormuş. Hatta verdiği bir demeçte;

‘’Steph’ten çok Steve olmaya çalışıyorum. Nash ve Curry’in karışımı olduğum birçok nokta var, ama kendimi yetiştirirken en sevdiğim oyuncu Nash idi.’’

ifadesini kullanmış. İlginçtir ki bence oyun stili Steve Nash’e daha yakın olan oyuncu Doncic. Tabi Steve Nash’e benzemek bir ROTY kriteri olmadığından dolayı bu konu üzerinde durmaya gerek yok.

Luka Doncic

Son zamanlarda NBA’de Avrupalı oyuncuların rüzgârı estiği bir gerçek. Bunu ben değil, normal sezon ödülleri iddia ediyor:

2018-19 NBA Normal Sezon Ödül Sahipleri
MVP Giannis Antetokounmpo (Yunanistan)
Yılın Çaylağı Luka Doncic (Slovenya)
Yılın Defansif Oyuncusu Rudy Gobert (Fransa)
En Çok Gelişme Gösteren Oyuncu Pascal Siakam (Kamerun)
Yılın 6. Adamı Lou Williams (ABD)

Gördünüz mü? Beş büyük ödülün üçü Avrupalılara gitti. Gelin bir de MVP ile Doncic’in NBA’e gelmeden önceki sezon Avrupa’da ortaya koydukları performanslara bakalım:  

Antetokounmpo 2012-13 Filathlitikos* *Maç Başına
Sayı 12.2
Asist 0.4
Ribaunt 1.0
Blok 1.9
Luka Doncic 2017-18 Real Madrid *Maç Başına / *EuroLeague stats
Sayı 16.0
Asist 4.3
Ribaunt 4.8
Top Çalma 1.1

Bir tarafta Yunanistan 2. Ligi’nden gelerek altı sene sonra MVP olan Giannis, diğer tarafta gelişinden bir sezon önce EuroLeague MVP’si, NBA’deki ilk senesindeyse ROTY (Rookie of the Year) seçilen Doncic. Elbette bu ikiliyi karşılaştırmak doğrudan bir anlam ifade etmez çünkü fizikleri, pozisyonları ve yaşam hikayeleri bakımından bambaşka oyuncular. Vermek istediğim mesaj şu: Ligin en değerli oyuncusunun gelişiminin zirvesine gelerek ödüle kavuşması altı yıl sürdü. Doncic’in lige girişiyse Giannis’e kıyasla çok daha hazır durumda ve göz önünde oldu.

Nitekim beklentileri boşa çıkarmayan Luka’nın Giannis’in yaşı olan 24’e gelmesi için henüz dört senesi var. Bu şartlarda Luka Doncic’in aynı Giannis gibi gerek fiziksel gerek mental basamakları çıkarak MVP ödülüne genç yaşta sahip olması gayet olası. Kim bilir, belki de yakın gelecekte NBA tarihindeki en dominant Avrupalı oyuncuya tanıklık edeceğiz.             

Doncic’in ne kadar komplike bir oyuncu olduğuna sezon boyunca beraber tanıklık ettik. Veriler de Doncic’in all-around oyununu destekliyor zaten. Yılın Çaylağı, Magic Johnson’a ait “bir çaylak tarafından tek sezonda yapılan en fazla triple-double” rekorunu 8 triple-double ile ele geçirdi. Öte yandan NBA tarihinde 20 yaşında veya daha küçük olup +21 sayı, 7 ribaunt, 6 asist ortalamasıyla sezonu bitiren iki oyuncu var:

Sloven oyuncunun Trae’den öne çıktığı noktalardan biri de şüphesiz oyununun ulaştığı olgunluk seviyesi. Parkeye çıktığı her an veteranlara taş çıkaran olgunluğuyla Luka, son topları da eli titremeden sokabilen nadir oyunculardan. Hatta 0.6 saniye kala Portland’a karşı attığı üçlük ile maçı uzatmalara taşıyan Doncic, bana sorarsanız sezonun en güzel clutch şutuyla pastasını süsledi.

Bu kadar yazdım çizdim, makalemin başlığına cevap vermezsem olmaz. Şunun altını çizmek lazım: Bu ikili öyle fevkalade oynadı ki ödül kime giderse gitsin, hak etmeyene gitti demek haksızlık olurdu.

Ama ROTY yarışını Luka Doncic’in önde bitirdiğini düşünüyorum. Luka daha çok top kullanmış olabilir, kendisine daha çok tolerans gösterilmiş olabilir. Fakat bu tür handikaplara sahip tek oyuncu Doncic değil.

Trae Young’ın muhteşem performansının All-Star haftasından sonra başladığının, öncesindeyse fazlasıyla inişli çıkışlı bir performans ortaya koyduğunu unutmamak lazım. Luka ise belki de lige daha olgun gelmesinin etkisiyle sezona belirli bir form grafiğiyle başladı; devamında da bu grafiği korumayı başardı. Aşağıya koyduğum sezon ortalamaları da Doncic’in zaferini ilan ediyor sanki:

LUKA DONCIC
TRAE YOUNG

Deniz Sarıaslan

 

Exit mobile version