NBA’in En İyi Beş Aktif Oyun Kurucusu

NBA
NBA’in En İyi Beş Aktif Oyun Kurucusu

NBA’de oynamış veya oynayan her oyuncunun iyi bir oyuncu olduğunu biliriz. Kimi NBA’de tutunamaz, kimi tutunur hatta en iyilerden biri olur. Her halükarda NBA gibi bir ligde oynama hakkı kazanan hiç bir oyuncunun kötü olduğunu düşünmüyorum.

Şimdi oynayanların hepsinin iyi oyuncular olduğundan bahsettik fakat şuan günümüz NBA’inde –bize göre- oynayan en iyi beş oyun kurucu kim?

Not: Sıralamalar tamamen kişiseldir.

1- Stephen Curry:

Evet, sanırım Steph’in en iyi oyun kurucu olduğunda çoğu insan hem fikirdir. Gerek oyun görüşü gerek skor katkısı bakımından ligdeki –bana göre- en iyi oyun kurucudur. Normal bir şekilde Curry’den nefret eden çok fazla insan var fakat bu onun saygı duyulması gereken bir oyuncu olduğu gerçeğini değiştirmez.

Geçtiğimiz sezon sakatlığından dolayı yalnızca elli bir maçta forma giyebilen Curry, bu maçlarda 26.4 sayı, 5.1 ribaund, 6.1 asist ve 1.6 top çalma ortalamalarıyla oynarken bu oyununu saha içinden %49 ve üçlük çizgisinin gerisinden attığı %42’lik ortalamalarla süsledi.

Son beş yılda üst üste All-NBA takımlarına (İki kez 1. takım, iki kez 2. takım ve bir kez 3. takım) girmeyi başaran Curry ayrıca iki kez (2015,2016) de En Değerli Oyuncu ödülünün sahibi oldu. Curry ayrıca 2010’da All-Rookie takımına girdi. Sonraki yıllarda üç kez NBA şampiyonu, bir kez ligin top çalma kralı ve bir kez de ligin sayı kralı (İkisi de 2015-2016 sezonunda.) ünvanlarını aldı, beş kez de All-Star kadrosuna seçildi ve bildiğimiz gibi geçtiğimiz sezon beyaz takımın kaptanıydı.

2- Chris Paul:

Listemdeki en tecrübeli isim. Chris Paul şuan ligdeki en zeki oyun kurucu olabilir, gerek skor katkısı gerek asist katkısı olarak bu yıl Houston Rockets’ın Golden State Warriors karşısında yedi maç oynayabilmesindeki en büyük etkendir. Bu listede Chris Paul’ü birinci sıraya da koyabilirdim fakat Golden State’in geçtiğimiz sezonlarda finallere ambargo koyması onu birinci sıraya koymamı sağladı.

Geçtiğimiz sezon 58 maçta forma giyen Paul bu maçlarda 18.6 sayı, 5.4 ribaund, 7.9 asist ve 1.7 top çalma ortalamalarıyla oynadı. Saha içinden %48 ile isabet bulurken üçlük çizgisinin gerisinden ise %38’le oynadı.

Chris Paul 2008 yılından bu yana -2018 sezonu hariç- her yıl All-Defensive takımına (İki kez ikinci takım, yedi kez birinci takım.) girerek –bana göre- bu listedeki defans bakımından en iyi oyun kurucu olduğunu herkese kanıtladı. 2008’den 2016’ya kadar her yıl All-Star takımına seçilen Paul, aynı zamanda -2011 yılı hariç- her yıl All-NBA takımına (Dört kez birinci takım, üç kez ikinci takım, bir kez üçüncü takım.) girmeyi başardı. Bu süreçte 2013 yılında bir de All-Star En Değerli Oyuncusu seçildi. Paul ayrıca 2006 yılında All-Rookie takımına seçilmiş hatta Yılın Çaylağı seçilmişti.

3- Damian Lillard:

Bu sıraya Russel Westbrook’u da koymayı düşündüm fakat bu yıl Damian Lillard’ın takımı CJ McCollum ile sırtlayıp Batı Konferansı’nda OKC’nin üstüne taşımasından dolayı Lillard’ı üst sıraya yazıyorum.

Geçtiğimiz sezon 73 maçta forma giyip bu maçlarda 26.9 sayı, 4.5 ribaund, 6.6 asist ve 1.1 top çalma ortalamalarıyla oynadı. Ayrıca saha içinden %44 ve üçlük çizgisinin gerisinden %36 isabet buldu.

Dame, 2013 yılında All-Rookie takımına seçildi ayrıca bir de Yılın Çaylağı ödülünün sahibi oldu. Son dört yılda üç kez All-NBA takımına (Birer kez birinci, ikinci ve üçüncü takım.) seçildi ve üç kez de All-Star oldu.

Her ne kadar kağıt üzerinde kazandığı çok fazla ödül, başarı vs. olmasa da Lillard bu yıl All-NBA birinci takımına seçilerek ne kadar büyük bir oyuncu olduğunu gösterdi ve ayrıca bu yıl En Değerli Oyuncu oylamasını da dördüncü sırada bitirdi.

4- Russel Westbrook:

Listedeki en hırçın oyun kurucu olduğunda hemfikiriz sanırım. Westbrook ve OKC bu yıl bekleneni tam olarak veremeseler de son iki yılda da triple-double ortalamayla bitiren bir oyun kurucuyu bu listeye koymamak ayıp olurdu.

2017-2018 sezonunda 80 maça çıkan Westbrook 25.4 sayı, 10.1 ribaund, 10.3 asist ve 1.8 top çalma ortalamalarıyla sezonu bitirirken ürettiği sayılarda saha içinden %45, üçlük çizgisinin gerisinden ise %30 isabet buldu.

2011’den 2018’e kadar -2014 yılı hariç- 7 kez All-Star oldu ve bu maçlarda iki kez de All-Star En Değerli Oyuncusu ödülünün sahibi oldu. Ayrıca aynı süreçte yedi kez de All-NBA takımlarında (İki kez birinci takım, beş kez ikinci takım.) boy gösterdi. 2015 ve 2017 yıllarında ligin Sayı Kralı ve 2018 yılında da ligin Asist Kralı ünvanlarını aldı. Bir önceki sezonda da yılın En Değerli Oyuncusu seçilen Westbrook ayrıca 2009 yılında All-Rookie takımına da seçildi.

5- Kyrie Irving:

Şanssız bir sakatlık ile sezon sonunu oynayamamış olsa da bize altmış maçlık bir şov izlettiği için onu buraya koymaya karar verdim. Ayrıca Irving listemizin en genç ismi!

Geçtiğimiz sezon 60 maçta forma giyen Irving maçları 24.4 sayı, 3.8 ribaund, 5.1 asist ve 1.1 top çalma ortalamalarıyla oynadı. Ayrıca saha içinden %49 ve üçlük çizgisinin gerisinden %40 isabetle oynayarak göz doldurdu.

NBA’de yalnızca yedi sezonluk tecrübeye sahip olan Irving bu yedi sezona beş All-Star maçı ve bir All-NBA takımı (Üçüncü takım.) sığdırırken 2014 yılında da All-Star En Değerli Oyuncusu seçildi. Irving bunların üstüne taze kariyerine 2016 yılında Cleveland Cavaliers ile bir de yüzük ekledi ve henüz prime (Oyuncuların en üst düzey dönemi.) dönemine giren bir oyuncu olarak ne kadar büyük bir cevhere sahip olduğunu bize vurguladı. Irving 2012 yılında All-Rookie takımına seçilip üstüne bir de Yılın Çaylağı ödülünün sahibi oldu.

NBA\'de Günün Sonuçları ve Maç Programı
NBA maç sonuçları ve TV programı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz