Son Periyot

NBA’in Emekçileri

NBA

NBA’in Emekçileri

İnsanlar gemilerin dalgalarla mücadelesini görmezken, limandaki sakin halini görürler. Bir iş kapsamında sarf edilen çabayı göz ardı ederek salt sonuca tanık olurlar. Görünenin ardındaki görünmeyenler, asıl kahramanlar çoğu kez unutulur. Sahne ışıklarını meydana getirenlere değineceğiz.

Bir işin meydana gelmesi çeşitli aşamalardan geçer. Organizasyon şeması adı verilen bu hiyerarşide sürecin oluşması için her aşamadan geçilmesi gerekir.

Bir üretimi ifade eden süreç kapsamında, biz insanlar daima üretilen ürünü, sonucu görürüz. Üretim aşamalarını gözlemlemek bir yana ürün üzerinde sarf edilen onca çabayı görmezden geliriz.

İşin spor organizasyonları ve bu organizasyonlardan en büyüğü ayağında da durum farklılık göstermiyor.

Basketbolun dünya üzerindeki en büyük organizasyonlarından biri olarak kabul edilen NBA’de biz seyirciler, sürecin sadece sahadaki en fazla sahadakinin bir önceki aşamasına tanık oluyoruz, arkasında dev bir ekip çalışması olduğunu unutarak…

Saha ışıkçıları, bilet satanlar, istatistik tutanlar, dansçı kızlar… Görünenin ardındaki görünmeyenleri hatırlatmak istedik.

Bilet Satanlar

Uğruna hayaller kurduğumuz, büyük beklentiler içinde olduğumuz maçlara girmek için şüphesiz o biletlere ihtiyacımız var. Amaca giden yoldaki araçlardan birini ifade eden biletleri basanlar ve bize satan görevliler şüphesiz bu doğrultuda oldukça önemli bir iş kolunu meydana getiriyorlar.

Endüstriyelleşen spor düzenin salona girişlerin bilet ve para karşılığı yapılmamasını gerektiğini savunabilirsiniz; lakin olası kaosu önlemek adına düzenleyici bir kolun varlığını yadsımamak önemli olacaktır.

Güvenlik Görevlileri

Bir diğer karşıt görüş bağlamında, bazen aşırı tutucu ve sert bir otorite figürü anlamına gelen güvenlik görevlilerinin salondaki varlığının tartışılabileceği bir ortamda, her bireyin akıl ehliyetinin ve ruh haletinin “normal” sınırlar içinde olmadığını unutmamakta yarar var.

Bir başka sağlıklı basketbol deneyiminin meydana gelmesinde rol sahibi meslek kollarından.

İstatistik Tutucular

İnternet üzerinden “NBA’de nasıl çalışabilirim?” şeklinde bir arama yaptığınızda karşınıza çıkan iş tanımlardan birinde bunu gördüğünüzde şaşırmayın.

Bir futbol dehasını Sir Alex Ferguson’un meşhur sözü ışığında; “İstatistikler mini etek gibidir. Pek çok şeyi gösterir; ama asıl merak edileni göstermez” basketbol ve diğer sporlarda sayıların önemi gittikçe artıyor.

Takım-oyuncu performansı ilişkisini somut verilerle ortaya koymak adına oldukça önemli bir konumda bulunan istatistiklerin takibini yapan eleman da bir o kadar önemli durumda.

Büyük sorumluluk sahibi bu meslek kolunu göz ardı etmemekte yarar var. Yoksa LeBron James’in tüm zamanların hangi listesinde bir numara olmadığını nasıl bileceğiz?

Işıkçılar

Sahne sanatları kapsamında, sahnenin hazırlanma aşamasına tanık olanlar bilirler ki, işin teknik kısmının en kritik aşamalarından biri ışık düzenini meydana getirmektir.

Işıkların sahadaki yıldızlara çevrildiği anda baş rolü üstlenen bu emektarlar, onlarca kilo ağırlığındaki demirbaşları kontrol etme yetisi ve sorumluluğuyla bir diğer değerinin altında değer gören meslek erbapları.

Tribünde Çalışanlar/Tişört Dağıtanlar

NBA’nin Play-Off geleneklerinden birinin de ev sahibi taraftarların kendilerine takım tarafından temin edilen, oturdukları koltuğa konan tek tip tişörtler olduğunu bilenler, bizce az da olsa bu meslek erbabının farkındadırlar.

Onbinlerce koltuğa takımın maça özel tişörtlerini yerleştirmekle görevli çalışanlar, takım adına katkılarını bu yolla meydana getirmeyi tercih edenleri ifade ediyorlar.

Bira/Popcorn/Cips/Atıştırmalık Satanlar

Ülkemizde çeşitli konser ve etkinliklerde kendini gösteren bu meslek kolunun futbol özelinde geçmişteki süreçte çok daha yaygın olduğunu belirmekte fayda var.

Anadolu’daki futbol takımlarının maçlarında hala süregelen bir gelenek olan bu durum, Amerikan sporlarının kültüründe yaygın durumda.

Daimi olarak “daha fazla tüketimi” ön gören bir Amerika piyasa yapısında maç deneyimi yaşarken de bir şeyler tüketmek abesle iştigal olmayacaktır.

En çok bira ve sosisli tüketimine tanık oluyoruz, öyle değil mi?

Dansçı Kızlar

Kuşkusuz “eğlence” kültürünün spora en büyük yansımalarından biri. Maçın stresini kenara bırakmak bir yana, kimi zaman maçın dahi önüne geçebilen bir organizasyon ve ekibinden söz ediyoruz.

Takımların kendilerine has dansçı kız takımlarını oluşturdukları, ülkedeki lise ve üniversitelerde ponpon kızlarının özel olarak yetiştiği düşünüldüğünde, oldukça ciddiye alınması gereken bir diğer meslek kolu.

Sir William Shakespeare; seyircilerin oyunun başını ve ortasını hatırlamadığını, sadece sonunu unutmadığını söyler ve “Yeter ki sonu iyi bitsin” der.

Üstadın sözünü yazıya başlarken kullandığımız ifadelerle destekleyebilsek de, amaca giden yoldaki aracı, sonuca götüren süreci göz önünde bulundurmakta fayda var. Birileri yol seyahatlarinin en güzel noktasının yol üzerindeki tarlalar olduğunu çoktan söyledi bile!

Ata Ateş

Exit mobile version