NBA’in Aktif En İyi Beş Şutör Gardı

NBA günümüz basketbolunda bu sporun en üst düzeyde oynandığı ligdir. Bu konu hakkında aksini düşünen olduğunu sanmıyorum. Bu yüzdendir ki NBA’de oynayan veya oynamış her oyuncu dünyada basketbolu en üst seviyelerde oynayan oyunculardır. Her ne kadar kimisi NBA’de tutunamasa da bu ligde ona bir şans verilmiş olması onun bu oyunu ne kadar iyi oynadığının göstergesidir.

Daha önce bu yazıyı oyun kurucular -kastım bir numaralardı.- için yapmıştım. Şimdi de aynı listeyi şutör gardlar –iki numaralar- için yapmak istiyorum.

Not: NBA basketbolu gittikçe pozisyonsuz basketbola kaysa da şuan şutör gard olarak kayıtlara geçmiş basketbolcuları dikkate alıyorum. Ayrıca bütün seçimler kişiseldir.

  • Dwyane Tyrone Wade Jr. (D-Wade, Flash, WOW, Pookie, Father Prime)

Geçen yazımda daha çok son yıllardaki en iyi gardlardan bahsetsem de bu yılın Wade’in son sezonu olmasından dolayı onu bu listenin başına koymak istedim. Wade dünyadaki bir çok insan tarafından bu oyunu oynayan en iyi 3. şutör gard olarak kabul görüyor. Wade her ne kadar son yıllarda çok iyi performanslar gösteremese de onun hala aktif bir oyuncu olması onu bu listenin başına koyuyor.

Wade geçtiğimiz sezonu 67 maçta maç başına 22.9 dakikada 11.4 sayı, 3.8 ribaund, 3.4 asist ve neredeyse 1 top çalma ortalamalarıyla oynadı. Bu her ne kadar kötü görünse de –ki bu Wade’in en kötü sezonuydu- Wade kariyerinde maç başına 34.5 dakikada 22.5 sayı, 4.7 ribaund, 5.5 asist, 1.6 top çalma ve 0.9 blok ortalamaları tutturmuştur. Wade ayrıca birincisi Michael Jordan olmak üzere en çok blok vuran ikinci şutör garddır.

Wade kariyeri boyunca 12 kez All-Star takımına, 8 kez All-NBA takımlarına, 3 kez All-Defensive takımlarına ve çaylak sezonunda En İyi Çaylak takımına seçilmiştir. Üç kez yüzük almış, 1 kez Finaller En Değerli Oyuncusu seçilmiş, 1 kez de All-Star En Değerli Oyuncusu seçilmiştir. Wade ayrıca 2009 yılında ligin Sayı Kralı ünvanının sahibi olmuştur ve 6 adet NBA rekoru kırmıştır.

  • James Edward Harden Jr. (The Beard, El Chapo)

Bu konu hakkında da itiraz eden olmaz diye düşünüyorum. Geçtiğimiz normal sezon MVP’si Harden bu ligdeki en iyi şutör garddır. Her ne kadar playofflarda vasat bir performans sergilemiş olsa da uzun vade de onun hala en iyisi olduğunu düşünüyorum.

Harden geçtiğimiz sezon 72 maçta maç başına 35.4 dakika ortalamayla 30.4 sayı, 5.4 ribaund, 8.8 asist ve 1.8 top çalma ortalamaları tutturarak ligin normal sezondaki En Değerli Oyuncu ödülünü kazandı. Harden ayrıca geçtiğimiz sezon ligin Sayı Kralı ödülünü aldı, All-Star seçildi ve All-NBA 1. Takımına seçildi.

Harden kariyeri boyunca 6 kez All-Star, 1 kez Asist Kralı, 1 kez Sayı Kralı, 1 kez Yılın 6. Adamı, 1 kez normal sezon En Değerli Oyuncu ödüllerini kaldırırken 5 kez All-NBA takımlarına ve En İyi Çaylak takımına seçildi.

  • Jimmy Butler III (Jimmy G. Buckets)

Evet, artık itirazları alabilirim. Bu üçüncü sıra için gerçekten çok zaman harcadım ve elimde kalan listeden kendini en çok kanıtlamış oyuncuyu seçmek zorundaydım. Bu demek değildir ki gerçekten o en iyi şutör gard fakat yaşadığı hayat ve aralarından en geç seçilen (30. sıradan) oyuncu olduğu için Mr. Jimmy G. Buckets’ı seçmek istedim.

Son günlerde Timberwolves ile yaşadığı sorunlar ile göz önüne gelen Butler kariyerinde hep “en çok çalışan, en sert” olarak anılmıştır. Timberwolves ile yaşadığı sorunun büyük bir kısmı da bu sıfatları diğer takım arkadaşları için takamamasından diye biliyoruz.

Jimmy Butler’a özel bir şey yapıp onun buralara nasıl geldiğini yazmak istiyorum. Küçük Butler daha bebekken babası aileyi terk etmiş, 13 yaşındayken de annesi “artık sana bakamıyorum” diyerek kapının önüne koymuş Jimmy’yi. O da belirli süreler çeşitli arkadaşlarının yanında kalarak devam etmiş yaşamına ve son olarak lise son sınıftayken tanıştığı bir arkadaşının ailesi -hem de 6 çocukları olmasına rağmen- ona kucak açmış ve yanlarına almışlar. İşte Butler bu durumdan kendini kurtarıp kötü alışkanlıklar edinmeyerek hayatını basketbol ile kurtarmıştır.

Butler geçtiğimiz sezonda 59 maçta forma giymiş maç başına 36.7 dakikada 22.2 sayı, 5.3 ribaund, 4.9 asist ve 2 top çalma ortalamalarıyla sezonu bitirmiştir.

Jimmy kariyerinde 4 kez All-Star takımına, 2 kez All-NBA takımlarına ve 4 kez de All-Defensive takımlarına seçilmiş ayrıca 2014-2015 sezonunda En Çok Gelişme Gösteren oyuncu seçilmiştir.

  • DeMar Darnell DeRozan (Deebo)

Bu yaz Raptors’tan ayrılmak zorunda bırakılan DeRozan Spurs ile birlikte sezona hızlı bir giriş yaptı. Geçen yılki 23-4-5’lik sezonun ardından bu sezon 10 maçta bu istatistikleri 26-6-7 gibi rakamlara çıkarırken aynı zamanda bunu daha iyi bir saha içi isabetle oynuyor. Bu istatistikleri ne kadar süre devam ettirir bilinmez ama DeRozan, Popovich’in önderliği altında şimdiden daha iyi bir oyuncu gibi gözüküyor.

DeMar DeRozan şimdiye kadar 4 kez All-Star seçilmiş ve 2 kez de All-NBA takımlarına seçilmiştir.

  • Klay Alexander Thompson (Big Smokey, Killa Klay, The Electrician)

İki kez NBA şampiyonu bir babanın oğlu olan Klay, oynadığı sekiz sezonda da kendini geliştirerek ligin en iyi şutör gardlarından biri olarak kendini kanıtladı. Her ne kadar sezona biraz yavaş başlasa da daha yakın zamanda bir maçta atılan en fazla üçlük rekorunu (14) kırarak 52 sayılık bir performansla adeta şov yaptı. Geçtiğimiz sezon 73 maçta maç başına ortalama 34.3 dakikada 20 sayı 3.8 ribaund 2.5 asist ortalamalarıyla oynarken üçlük çizgisinin gerisinden de %44 isabet buldu ve tekrar hatırlatalım Klay bu takımın üçüncü skor opsiyonu…

Çaylak sezonunda En İyi Çaylak takımına seçilen Klay, kariyerindeki ödülleri toplamaya 3 yüzük, 4 All-Star seçimi ve 2 de All-NBA seçimi ile devam ediyor. Daha henüz 28 yaşında olması da ondan çok daha fazlasını bekleyebileceğimiz anlamına geliyor.

Pekala, bu yazı da burada bitsin. Normalde yapmadığım bir şey yaparak oyuncuların tam adlarını ve yanlarına da parantez içerisinde lakaplarını yazdım, umarım beğenerek okumuşsunuzdur.

NBA\'de Günün Sonuçları ve Maç Programı
NBA maç sonuçları ve TV programı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz