Son Periyot

Nasıl Basketbolcu Olabilirim?

Nasıl Basketbolcu Olabilirim?

Nasıl Basketbolcu Olabilirim?

Nasıl Basketbolcu olabilirim… Aslında yazının başlığını ‘’ Nasıl sporcu olabilirim ‘’ diye değiştirmeyi düşünmedim değil zira futbolcu olmakta istesen voleybolcu olmakta istesen ya da eskrimci ….yapman gerekenler hemen hemen aynı…. Bireysel sporlarda başarılı olmak çok daha zor…Yüzme,tenis,atletizm gerçekten hepsi çok büyük fedakarlıklar isteyen branşlar. Ve her şeyi doğru yapsanız bile yanınızda olması gereken bir konu daha var.. ŞANS

Takım sporlarının en önemli kazanımı ise yıllarca süren dostluklar… Unutmayın en büyük kazancınız bu olacak. Beraber sevinip beraber üzüldüğünüz ve çok şeyi paylaştığınız bu arkadaşlıklar paha biçilemez.

Şimdi sporcu olmak isteyen kardeşlerimin öncelikle 7-8 li yaşlarda spor okulları ile bu işe başla- ması lazım. Önce eğlenerek yapacağınız sporu severek bu işe gönül vererek yapmanız lazım. Ama bu iş sadece idmana giderek olmaz, 8-9 lu yaşlarda başlayan bu yolculukta atletizm, beslenme, dinlenme, bireysel çalışma ve mental olarak kendini geliştirme olmazsa olmazlardır.

Şimdi bunları biraz açıklayayım..

Atletizm , atletizm , atletizm…. Eğer iyi bir atlet değilseniz elit bir sporcu olma şansınız yok. Televizyonda seyrederek hayran kaldığınız NBA yıldızlarının birçoğu profesyonel bir atlet kadar çalışıyor. Ve bunun için özel hocaları da var. Siz yazları deniz tatili yaparken veya evde tabletten NBA oynarken kısa süren tatillerinin ardından bütün yazı çalışarak geçiriyorlar. NBA Yıldızı olmalarına rağmen çalışmaya devam ediyorlar. Çünkü oraya girmek kadar orada kalmakta zor.

Bu sebepten takım idmanlarının yanında atletizme de önem vermeniz gerekmektedir. Bunu kulupte yapamıyorsanız idman günleri harici çalışmanız şart. Herkes kendi yaş grubuna göre ne yapması gerektiğini çok kolay öğrenebilir. Zira internet bize sınırsız bilgi sunuyor. Doğru bilgi ve çalışma tekniği ile kendinizi geliştirebilirsiniz. Ama kendinize bir antrenman partneri bulmanızı öneririm. Zira tek başına çalışmak gerçekten sıkıcı…

Gelişme çağında atletizm sizi çok daha güçlü yapacaktır. Ondan sonra gelsin basket fauller… Ama güçlü bir fiziğiniz yoksa potayı bile göremeyebilirsiniz. Bu yüzden atletizm şart… Şöyle söyleyeyim 2.05 hantal bir 5 numara yerine 1.90 çabuk ayaklı iyi sıçrayan bir 4 numara artık çok daha makbul.Gelelim en önemsenmeyen konulardan diğerine … BESLENME VE DİNLENME

İyi beslenmez ve dinlenmezseniz yoğun antrenman ve maç temposu sakatlıklar için en büyük dav- et. Ben birçok sporcu adayını antrenman öncesi veya sonrası AVM lerde veya popüler gezme mekanlarında sırtlarında çanta görüyorum. Arkadaşlar bu kısa sürede belki size zarar vermeyebilir ama depodan harcıyorsunuz. Vücudunuzun direnci bir gün düşer ve onu tekrar eski haline getirmek için çok daha çaba harcamanız gerekebilir. Bu yüzden abur cubur, fast food gibi şeylerden uzak durmalı, dengeli beslenmeli ve muhakkak iyi dinlenmelisiniz.

Benim bu konudaki tavsiyem haftada 1 veya 2 günün birkaç saati gezmek , sinema, tiyatro vs için ayırmak olmalıdır.Bir diğer konu…BİREYSEL ÇALIŞMA

Düşünün takımda 15-20 kişisiniz. 2-2.5 saat süren idman süresince 1 veya 2 antrenör sizin eksiklerinizi, hatalarınızı ne kadar düzeltebilir. Onların da sadece 2 gözü var. Gördüklerinin haricinde göremedikleri…. Bu yüzden antrenörlerinizin bilgisi dahilinde bireysel idman yapmanız şart. Bu gelişiminize çok daha fazla katkı sağlayacaktır. Bunu kulüp içinde ( eğer böyle bir imkan varsa ) veya özel bir hocadan ders alarak da yapabilirsiniz. Ama doğru kişi veya kişilerden almak kaydıyla…Bunu da iyi araştırmanız gerekiyor.Ve gelelim Türk Sporunun veya Sporcusunun kanayan yarasına…. MENTAL GELİŞİM

Arkadaşlar bu yazdıklarım çooook uzun bir süreç… Bu yüzden en önemli konulardan biri sabır ve çalışmak. Herkes çok büyük kuluplerde oynamak ister. Ama önemli olan oraya gittiğinde kalıcı ol- mak. Bu sebepten ilk hedefiniz çok büyük bir kulupte oynamak değil kendinizi geliştirmek olsun. Siz zaten çok iyi seviyede olduğunuzda o kulupler sizi almak için ellerinden geleni yapacaklardır.

Önemli olan doğru zamanda oralarda olmak. O kuluplerde oynayan arkadaşlara da tavsiyem şu. ‘’ BEN OLDUM ‘’ dediğiniz an bitmeye başladığınız andır. Zira sizi oralardan indirmek isteyip deli gibi çalışan birilerinin de olduğunu unutmayın. Bu yarış çok kapsamlı bir yarış. Yukarıda yazdığım konuların hepsinde titiz olmanız lazım. Biri eksik kalırsa bi yerde takılırsınız..

ÇALIŞMAK ve SABIR….ŞANS elbet bir gün gelecektir. Onu da doğru kullandığınızda göreceksiniz her şey sizin için çok daha iyi olacak. Bulunduğunuz yerin keyfini çıkaracaksınız. Ama çalışarak..

Son bir sözüm de Velilere…Lütfen çocuğunuzu sadece spor yaptığı için destekleyin. Çok erken gereksiz hırslara kapılıp çocuğunuzun spor hayatını başlamadan bitirmeyin. Çocuğunuza pembe tablolar çizmeyin, prens-prenses muamelesi yapmayın. Zira hayat onlara bu muameleyi yapmayacak. Duvara toslamasınlar. Herkesin çocuğu Michael Jordan olmayacak. Siz sadece seyredin. Zira siz çocuğunuzun oyununda, sporunda artık sadece SEYİRCİSİNİZ.

Basketbol ile kalın. Sevgiler…

Ufuk AKYÜZ

Exit mobile version