David Stern Modern, NBA’in babası diyebileceğimiz yegane insalardan bir tanesi. 1942 doğumlu Stern, 2020’nin ilk gününde aramızdan ayrıldı. Modern NBA’in babası dediğimiz David Stern kimdir, NBA’de neleri değiştirmiştir, gelin beraber göz atalım.
NBA’in kapısından 1966 yılında Avukat olarak giren Stern, 1978 yılında Komisyoner Larry O’Brien’in yanında Genel Danışman olarak görev almıştır. Onun yanındayken daha yakından takip ettiği NBA oluşumuna, 1984 yılında Larry O’Brien’ın desteğiyle Komisyoner olmuştur ve bu görevi 2014 yılına kadar yürütmüştür. Genel Danışmanlık görevindeyken oyuncuların uyuşturucu kullanımını kısıtlayan düzenlemeleriyle ve maaş sınırlandırılması (salary cap) konusundaki atılımlarıyla ismini duyurmuştur.
Göreve geldiğinde var olan Magic Johnson-Larry Bird rekabetinin yanı sıra, lige yeni adım atmış Michael Jordan gibi bir yeteneğin varlığı onun elini çok güçlendirmiştir; zira Stern, NBA’in global potansiyelini değerlendirmek için cevher arayışındaydı ve bu cevher işlenmeye başladıkça inanılmaz bir güç kazanacaktı.
NBA’i globalleştirme kapsamında; uluslararası antrenman kampları, uluslararası hazırlık maçlarını başlatmış ve bu organizasyonları giderek geliştirmiştir. Stern dönemiyle birlikte NBA’de uluslararası pasaportlu oyuncu sayısı da yükselişe geçmiştir. Özellikle Çin ve Avrupa pazarı onun oldukça ilgisini çekiyordu. 2002 yılında Çin’den Yao Ming’in draftı için NBA kasasından yüklü bir para çıktığı konuşuluyor. Tabii bu yüklü paranın çok daha fazlasını kar edeceğini bilmeseydi bu işe girişmezdi. Çin pazarı haricinde; Avrupa’da Euroleague takımlarıyla yapılan maçlar, sezon içinde Londra’da oynanan normal sezon maçları ve Avrupa’dan çok sayıda oyuncunun daha Avrupa’da bile parlamamışken NBA’e kazandırılmasında Stern’in yayılmacı politikasının etkisi çok büyüktür.
Amerika kıtasında ise NBA oluşumuna Kanada takımları kazandırılması ve normal sezonda Meksika’da maç oynanması gibi atılımlarda bulunulmuştur. Toronto Raptors’un 2019 yılındaki şampiyonluğuyla da Kanada’ya ilk yüzük gitmiştir.
David Stern, WNBA ve NBA G-League’i de kurup marka değerine önemli bir katkıda bulunmuştur. Bunun haricinde, NBA Cares gibi sosyal sorumluluk projeleriyle NBA’i günlük hayatı içinde de konumlandırmıştır.
Kendisinin hakkında duyulmuş en popüler düzenlemelerden birisi ise Kıyafet Yönetmeliğidir. Benchte oturan oyuncuların ceket giymesi hakkındaki düzenlemesiyle adından oldukça söz ettirmiştir. Bir diğer adından söz ettiren önemli olay ise 2011 yılındaki Chris Paul takasını engellemesidir. Ligin dengelerinin çok bozulacağı gerekçesiyle bu takasa karşı çıkmış ve çoğu kesimden büyük tepki çekmiştir. Bu olaydan kısa süre sonra gerçekleşen LeBron, Wade ve Bosh üçlüsünün (The Decision) bir araya gelmesini engelleyememesinin acısını ise hep çekmiştir. Çünkü Stern, kurmuş olduğu rekabetçi düzenin bozulmasını hiç istemiyor onu eleştiren kesme göre olaylara çok ticari bakıyordu. Bu eleştirilerin haklılık payı olduğuna herkes hemfikirdir fakat David Stern, kurmuş olduğu bu sistem sayesinde NBA’in tüm dünya çapında takip edilen bir oluşum olmasının ana kahramanıdır.
James Naismith’in, iki şeftali sepeti bir futbol topuyla başlatmış olduğu basketbol serüveninin devamında başrolde olan basketbolun ikinci kurucusu diyebileceğimiz bir insanı kaybetti Dünya basketbolu.. Basketbola kazandırdıkları, NBA için yaptıklarından dolayı kendisine şükranlarımızı sunuyoruz. Güle güle Draft gecelerinin,NBA All-Starlarının ve NBA Finallerinin sempatik yüzü…
Onur Kavuk