*26. hafta maçlarından önce kaleme alınmıştır.
THY EuroLeague’de 25. hafta, oynanmayan birkaç maç haricinde tamamlandı. Bu sezon modern EuroLeague tarihinin belki de en çekişmeli play-off yarışını izliyoruz. Normal sezonun bitimine 9 hafta kalmışken bizler; play-off yarışında olan takımların en göze çarpan 3 artısını ve 3 eksisini kaleme aldık. Yazımızın ilk kısmında CSKA Moskova’yı sizler için inceledik.
Son 5 maçta 4 mağlubiyet ile zirvedeki yerini Barcelona’ya kaptıran Dimitris Itoudis ve öğrencileri son haftaların en çalkantılı takımı; kalan 9 karşılaşmanın 4’ünü play kotasındaki takımlara karşı oynayacak:
- Anadolu Efes,
- Armani Milan,
- Real Madrid,
- Zenit Petersburg.
Takım için kötü geçen bir kaç haftadan sonra, tek sevindirici haberin bu hafta oynayacakları Panathinaikos maçının COVID nedeniyle iptal edilmesi olduğunu söyleyebiliriz.
Eksileri
Mike James Krizi: Mike James, EuroLeague’in belki de yönetilmesi en zor oyuncusu. Yılların tecrübesi Ettore Messina’nın Milano’nun başına geçer geçmez ilk iş olarak Mike James ile yollarını ayırması da bunu destekler nitelikte. Sezonun ilk devresinin tartışmasız MVP’si olan James oyuna odaklandığında ne derece etkili olduğunu tüm basketbolseverlere göstermişti. Son haftalarda ise oyunundan çok, saha dışı olayları ile gündemde.
Burada geçen sezondan beri koç Itoudis’in James’i gayet iyi idare ettiğini söylemeliyiz. CSKA Moskova ve Mike James arasında geçen bu kriz, yakın dönemde EuroLeague’de zirveye oynayan bir takımın en önemli silahıyla böyle bir olay yaşaması bakımından ilk olabilir. Ancak bu olay Mike James’in ilk krizi değil; Moskova ekibinin 12 maçlık galibiyet serisinden önce Rus medyasında James ile koç Itoudis arasında anlaşmazlıklar olduğu yazılmıştı. CSKA başkanı Andrey Vatutin’in olaya el atmasıyla Mike James bir açıklama yapmış ve devam edeceğini, bir problem olmadığını söylemişti. İlerleyen zamanlarda bu bir konu olarak kalmamıştı. Fakat sonrasında Fenerbahçe Beko maçı öncesi sakat oynatıldığını iddia etmesi ve dedesinin vefatı için Amerika’ya gitmek istemesi üzerine takımın buna izin vermemesi gibi durumların ortaya çıkması olayları tekrar alevlendirdi. Rus SportExpres’in internet sayfasında Fenerbahçe Beko maçı sonrasında soyunma odasında Tornike Shengelia ile kavga ettiği haberi de yayınlanınca işler daha da çıkmaza girdi. Moskova temsilcisi James’in kadro dışı bırakıldığını açıkladı. Muhtemelen birkaç gün James’in yerine pazardaki oyuncular incelendi ama daha iyi bir seçenek bulunamayınca Mike James ile devam etme kararı alındı. CSKA Moskova bu aşamada en azından sezon sonuna kadar konuyu idare etmeyi seçti diyebiliriz.
Takımı böyle bir noktaya iten sebeplere bakacak olursak; Janis Strelnieks’in uzun süren sakatlıktan sonra eski formuna henüz kavuşamaması bunlardan bir tanesi. Darrun Hillard ise bazı maçlarda yıldızlaşırken, bazı maçlarda yokları oynadı. Takımın diğer guardı Daniel Hackett ise hücumdan çok savunma ağırlıklı bir oyuncu. Ek olarak, Will Clyburn’ün ve Nikola Milutinov’un sakatlıklarında takımın ana sürükleyicisinin Mike James olduğunu unutmamak gerekir diye düşünüyoruz. Moskova ekibi Final-Four ve şampiyonluk hedeflerinin Mike James’in oynamasına bağlı olduğunun farkında. Şunu da unutmamalıyız, tıpkı bizim ülkemizde olduğu gibi Avrupa’nın genelinde çabuk unutma alışkanlığı var. Tüm bu yaşananlar Mike James’in iyi oyunu, CSKA Moskova’nın Final-Four katılımıyla unutulacaktır.
Sakatlıklar: Moskova ekibinin Mike James’e bu kadar bağımlı olmasının temel sebebi sezon başından beri yaşanan sakatlıklar. Takımın sakatlıklardan neler çektiğini anlatmak için bu sezon tam kadro çıktıkları maç sayısının sadece 2 (6. ve 7. haftalar) olduğunu söylememiz yeterli olacaktır.
Sezona Janis Strelnieks ve Nikola Milutinov’dan yoksun başlamaları ve ilk 3 maç sonunda Milutinov’un dönmesine rağmen, Strelnieks’in sakatlıktan dönüşünün 14. haftaya kadar sarkması onları oldukça etkiledi. Strelnieks döner dönmez Daniel Hackett’ın sakatlık yaşaması, 16. haftadan itibaren birkaç hafta denmesine rağmen Will Clyburn’ün uzun sakatlığı sezonun geri kalanının çok zor geçeceğinin sinyalleriydi. Yakalanan 12 maçlık galibiyet serisi, Baskonia deplasmanında sona erdi. Tüm sakatlıkların üstüne belki de bu sezonun en can alıcı sakatlıklarının; Milutinov’un omuz sakatlığı sonrası sezonu kapatması ve Shengelia’nın dizinden sakatlanmasının son maça denk gelmesi ise takımı Mike James’e bağımlı hale getirdi.
Sezonun geri kalan döneminde CSKA Moskova’nın ilk 5’inden sadece Darrun Hillard’ın tüm maçlarda görev aldığını göz önüne alırsak ana rotasyonda yer alan, formunu tam bulamamış Strelnieks-Hackett ikilisi ile görev adamları Nikita Kurbanov, Johannes Voightman ve Joel Bolomboy’a çok iş düşecek. Michael Eric eklemesi ise onlara güç katacaktır ama Milutinov’un yerini doldurmaya yetmeyecektir.
Asist Ortalamaları: Hiçbir istatistiği kontrol etmeksizin CSKA Moskova kadrosunun asist üzerinden çok fazla oynamadığını tahmin etmek zor değil. Ana oyun kurucunuz kendi skorunu her şeyden önde tutan Mike James, forvetleriniz eline aldığı topu çoğunlukla potaya atmayı seven Darrun Hillard ve penetre etmeyi, potaya gidip skor bulmayı seven Will Clyburn ise takım oyununuz asist üzerinden olmayacaktır.
CSKA Moskova geride kalan 24 maçta 15.58 asist ortalaması ile ilk 10 takım arasında sonuncu sırada. Lig genelinde ise 17. sıradaki Kızılyıldız’ın ardından en kötü 2. takım. CSKA Moskova’nın çok iyi bir hücum takımı olduğu muhakkak (maç başı sayı ortalamasında lider) ama sert savunma yapan, kapanan takımlara karşı ikili oyunların ve topsuz koşuların önemi çok fazla. Bu sayıları da asist üzerinden bulmanız gerekiyor. Barcelona gibi ligin en iyi savunma takımlarından birine karşı ilk maçta 66, ikinci maçta 75 sayıda kalmaları da bunun göstergesi. Bu seviye bir takımın asist/top çalma oranının 1.22 olması kabul edilemez.
Artıları
Hücum Potansiyelleri: Maç başı 81.88 sayı ortalaması ile ligin en iyi hücum eden takımı şüphesiz CSKA Moskova. Asist özelliklerini eleştirmiş olsak da CSKA Moskova kadrosunda hücumu kısıtlı olan oyuncu sayısı yok denecek kadar az. Geride kalan 24 maçta ligin sayı kralı Mike James (20.8) önderliğinde rakip savunmaları çaresiz bıraktılar. 6 oyuncusunun neredeyse çift hanelerde sayı ortalaması ile mücadele ettiğini de söylemeden geçmeyelim. Çok farklı hücum silahı barındıran oyunculardan kurulu bir takım Moskova ekibi. Takım içerden çok yüzdeli ve kuvvetli bitirebilen Shengelia ve Milutinov’a; iyi dış atıcılar olan Voightman, Hillard, Kurbanov ve James’e sahip. Ayrıca oyun her sıkıştığı anda Clyburn gibi kendi skorunu çok kolay bulabilen bir oyuncuya da sahip olduklarını unutmamak gerek.
Belki Milutinov’u bu sezonun geri kalanı için kaybettiler ama Shengelia ve Clyburn’ün birkaç hafta sonra döneceği konuşuluyor. Mike James de gelecek sezon başka bir takımdan kontrat istiyorsa oynamak zorunda. Play-off’larda onları izlemek keyifli olacak.
Sertlik ve Ribaund: CSKA Moskova belki de EuroLeague’in en sert takımı. Shengelia ve Milutinov tartışmasız en sert pota altı ikilisi iken kanatlarda Kurbanov ve Clyburn temastan hiçbir zaman kaçınmayan, sertliğe karşı geri adım atmayan oyuncular.
Takımın kısaları Hackett ve James ise post-up savunmasında, ters eşleşmede hiçbir zaman eksi yazmayan kısalar. James’in üzerine oynandıkça artan savunma direnci de çok önemli bu sertlikte. Rakiplerin en fazla faul yaptığı takım olmaları, bu koşullarda beklenmeyen bir durum değil. Bir maçları eksik olmasına rağmen CSKA’lı oyunculara, en yakın rakiplerinden 26 faul fazla yapılmış.
Ayrıca bu fiziksel üstünlük ribauntlarda da onların ligi domine etmesini sağlıyor. Maç başına 13.41 hücum ribaundu (en yakın rakibi Barcelona 10.11), 37.08 toplam ribaund (en yakın yine Barcelona 34.44) ile açık ara lider konumdalar. Alınan hücum ribauntları sonrasındaki ikinci şans sayıları da onların hücumlarının önemli bir parçası. Milutinov’un sezonu kapatması sonrası sertlik ve ribaund etkinlikleri bir nebze düşecektir ama yine de Michael Eric transferi onların mücadeleci tavırlarına katkı sağlayacaktır.
Kazanma Alışkanlığı ve Kritik Anları Oynama Tecrübesi: CSKA Moskova 2002 Bologna’dan sonra yapılan 17 Final Four’un 16’sına katılma başarısı, 7 final ve 4 şampiyonluk ile modern EuroLeague’in tartışmasız en başarılı takımı. EuroLeague’de her daim en büyük bütçelerden birine sahipler ve rekabetçi bir takım kurmayı başarıyorlar.
Bu sene kurdukları kadroda rotasyondaki oyuncuların da neredeyse tamamı baskı altında oynamaya alışkın oyuncular. Bu durum da onlara yüksek tansiyonlu maçların üstesinden gelmek için bir avantaj doğuruyor. Kritik toplarda eli titremeyen Mike James, Hillard ve Clyburn gibi oyunculara sahipler. Skorun arka planda kaldığı anlarda kirli işleri yapabilen Hackett ve Shengelia gibi oyuncuları da var.
Son haftalarda sakatlık ve Mike James’ten dolayı bir krizin içinde olsalar da bu anları yönetmeyi bilen, kaostan başarı çıkarabilen bir koça sahipler. CSKA Moskova bu sene de Final Four ve şampiyonluk için favori takımlardan olmayı sürdürecektir.
Uğur Bal