Michael Jordan’ın En Büyük 5 Rakibi

Michael Jordan'ın En Büyük 5 Rakibi

Şu günlerde Michael Jordan’ın belgeseli ‘The Last Dance’, sadece basketbol severlerin değil herkesin ilgisini çekmiş durumda. Belgeseli izleyenler bir yandan büyülenirken bir yandan da Michael Jordan’ın ne kadar rekabetçi olduğunu görüyor. Tabii, basketbolun zirvesinde yer almak için de o rekabetçi ruha sahip olmak gerekir ve bir alanda zirvedeyseniz, sizle yarış içinde olan bir sürü insan vardır. Bu yazıda da Michael Jordan’ın en büyük 5 rakibini derledik.

Isiah Thomas

Isiah Thomas ile Michael Jordan arasındaki ilişkiyi sadece rakip olarak değerlendirmek yanlış olur. Birbirine düşman 2 isim dersek yeridir. Özellikle belgesel de ikili arasındaki kavga oldukça yoğun biçimde işlenmiş. Jordan’ın nefretinin de hâlâ dinmediğini görüyoruz. Halbuki önceden kavgalı olan Kobe ve Shaq, ya da Magic ve Isiah’ın barıştıklarını görmüştük. Fakat Jordan’ın hırslı olması duygularının yumuşamasına izin vermemiş.

Hayatın her alanında olduğu gibi NBA’de de yazılı olmayan kurallar vardır. 1990 yılında Doğu Konferansındaki finalde Chicago, Detroit’e kaybetmesinden sonra Jordan herkesin elini sıkmasına karşılık, ertesi sene Detroit cephesi aynı saygıyı göstermedi ve maç daha bitmeden sahayı terk ettiler. Jordan bu durumla ilgili şu ifadeleri kullandı. Jordan,“Bu gerçekten saçmalıktı. Isiah şu anda ne derse desin o günlerde böyle düşünmediğini biliyorum. Bu konu üzerine düşünecek, toplumun tepkisini ölçecek vakti oldu. Bana Isiah’ın şu anda ne dediğini söylemeniz fark etmez. Isiah’ın bir g*tveren olmadığına beni asla ikna edemezsiniz” 

Jordan’ın bu sözlerine karşılık Isiah Thomas yakın zamanda katıldığı podcast de Jordan’a cevap verdi. Isiah,” Daha önce kamuya açık yerlerde bir araya geldik. Birbirimizle konuştuk, beraber yemeğe çıktık. Ben, Ahmad Rashad (gazeteci) ve Jordan beraber yemek yemiştik. Jordan benim oğluma ayakkabılarını ve formasını hediye etmişti. O olaydan sonra birkaç kez bir araya geldik. Asla bana karşı düşmanca bir tavrı olmamıştı. Bana ve aileme her zaman çok iyi davrandı. Benim hakkımda söylediklerine çok şaşırdım, belki de anlık bir sinirle bu ifadeleri kullandı” dedi.

Aslında Jordan ile Isiah arasındaki mesele 1985 senesine dayanıyor. İddialara göre 1985 yılında, Jordan’ın ilk All-Star maçında, Isiah Thomas diğer oyuncularla anlaşarak Jordan’ın dışlanmasına sebep olmuştu. Ardından 1988-91 yılları arasında bu ikilinin play-off’lar da karşılaşması ve 91 yılında yaşanan olaylar ikilinin arasının oldukça gerilmesine sebep oldu. 1992 senesinde ise iddialara göre Isiah Thomas’ın Dream Team’e Michael Jordan yüzünden alınmadığı söyleniyor. Bu olay üzerine Isiah Thomas geçtiğimiz günlerde açıklama yaptı. Isiah;” Geriye dönüp bakınca anlık bir hayal kırıklığıyla birilerinin elini sıkmadığım için Dream Team’de yer almadım. Bu durum, şu anda eskisinden çok daha fazla canımı yakıyor” dedi.

Patrick Ewing

Patrick Ewing’in 2. Sırada olmasının sebebi 90’lar da Bulls ve Chicago ayrılmaz ikiliydi. Bu durum da ister istemez 2 takımın yıldız oyuncularını rakip haline getirdi. 1989,91,92,93 ve 96 senelerinde New York, Chicago’yu play-off’lar da 1 kere bile geçemedi. Özellikle 93 Doğu Konferansı Finali, New York için en dramatik olanıydı. O sıralar da Jordan’ın kumar oynaması yüzünden medya oldukça üstüne gitmişti ve Jordan kafasını sahaya tam anlamıyla veremiyordu. Bunu avantaj haline getiren Knicks seride 2-0 öne geçmişti. Herkes New York’un finale çıkacağını düşünüyordu fakat Jordan 3. Maçtan itibaren sahaya ağırlığını koydu ve seriyi 4-2 takımına getirdi.

Aslında, mesele Jordan ile Ewing’den çok Knicks ile Bulls’un meseleseydi çünkü Patrick Ewing her ne kadar New York’un en iyi oyuncusu olsa da asla Jordan’ın seviyesine çıkamadı. Bu durum 2012-14 yılları arasında Indiana ve Miami arasındaki seriye benziyor. İki takımın en önemli oyuncuları Paul George ve Lebron James’di. Fakat Paul George hiçbir zaman Lebron’un seviyesine çıkamadı.

Magic Johnson

Magic, Jordan’ın 2 sebepten dolayı en büyük rakiplerinden biriydi. İlk sebep, Magic ve Jordan 80’lerin en iyi oyuncuları arasındalardı fakat kendileri sahada fazla karşılaşmadılar. Sahada hangisinin daha üstün olduğunun cevabı alınamadı. Bu ikili sadece 1991 NBA Finallerinde karşı karşıya geldi ve Chicago, Show Time Lakers’ı, 4-1 ile sahadan süpürmüştü. İkinci sebep, Magic 80’lere damga vurmuştu ve tam 5 şampiyonluk elde eden takımın lokomotifiydi. Jordan ise ligin en iyi oyuncusuydu fakat şampiyonluğu bulunmuyordu. Bu durumu belgeselde de dile getiren Jordan,”1991 senesinde ligin en iyi oyuncusu olmama rağmen Magic ve Bird’ün seviyesinde değildim çünkü daha şampiyonluğum bulunmuyordu.” ifadelerini kullandı. 91’de elde ettiği şampiyonlukla onların arasına girdi fakat bu yeterli değildi. Magic ve Bird art arda 2 şampiyonluk kazanmıştı. Jordan’da buna karşılık art arda 3 şampiyonluk kazanarak onları geçti.

Charles Barkley

Magic dışında bu listenin en iyi 2. oyuncusu ‘Charles Barkley’ diyebiliriz. Muhtemelen 92 Rüya Takımının da en iyi 2. oyuncusuydu. Barkley, 1993 yılında ligin MVP’si seçildi ve takımını Pippen olmadan finale taşımıştı. Barkley’i bu listeye taşıyan da 1993 senesi oldu. Final serisi her ne kadar Chicago için kolay başlamış olsa da Suns bunu felakete çevirebilirdi ki 6. Maçta Paxson’ın son saniye şutuna kadar. Belgesel’in 6. Bölümünde yer verilen Suns-Chicago serisi için Jordan şu ifadeleri kullandı. Jordan,”1993 senesinde MVP ödülü Barkley’e verilmişti ve bu beni oldukça sinirlendirmişti. Barkley MVP ödülünü alabilir, ben de şampiyonluğu alacağım” demişti.

Karl Malone

Karl Malone bu listedeki son oyuncu ve Jordan’a üst üste 2 sene finallerde yenilen tek oyuncu. 1998 yılında Charles Barkley gibi çok yaklaşmıştı fakat Jordan meşhur ‘Flu Game’ maçı kazanıp 6. Şampiyonluğunu elde etmişti.

Bu liseteye baktığımızda, “Jordan neden GOAT tartışmalarında zirvede yer alıyor?’ sorusunun cevabını alıyoruz. 90’ların tüm süper yıldızlarını yenmeyi başardı.

  • 1991’de Isiah Thomas’lı Detroit
  • 1991’de Magic Johnson’lı Lakers
  • 1992’de  Cleyde Drexler’li Portland
  • 1993’de Charles Barkley’li Suns
  • 1996’da Shawn Kemp’li Seatle
  • 1997 ve 1998’de Karl Malone’lu Utah
NBA\'de Günün Sonuçları ve Maç Programı
NBA maç sonuçları ve TV programı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz