LeBron James… Tüm zamanların en iyi basketbolcularından biri. Kimilerine göre en iyisi. Kariyerinde sayısız başarıları olan LeBron saha dışında iş hayatında da başarılı bir isim.
Katıldığı podcast programında Las Vegas’ta bir NBA takımına sahip olmak istediğini söyledi. Peki gerçekten de NBA’de takım sahibi olmak bu kadar kolay mi? Bu yazımızda aslında 10 yıldan fazla bir süredir üzerinde çalışılan bu süreci inceleyeceğiz.
Geçtiğimiz günlerde Forbes’in açıklamasına göre LeBron James, NBA tarihinde aktif basketbol
oynayan ilk milyarder oldu. 19 yıldır basketbol sözleşmelerinden yaklaşık 400 milyon dolar kazanan LeBron’un net değer dağılımına bakacak olursak:
• Spring Hill Company: 300 milyon dolar
• Fenway Sports Group: 90 milyon dolar
• Real Estate: 80 milyon dolar
• Blaze Pizza: 30 milyon dolar
• Nakit + Yatırımlar: 500 milyon dolar
Şirket değerleri hepimiz için harika gözükse de aslında NBA takımı satın almak için yeterli değil. Her yıl NBA’ın marka değeri artıyor. Marka değeri arttığı için gelirleri de hızla yükseliyor. Bu sezon beş oyuncu takımlarından 200 milyon dolar ve üstü kontrat kaptı. Birkaç sene sonra bu kontratlar aslında düşük olarak görülecek. Ligin gelirleri arttıkça Las Vegas veya Seattle’da basketbol organizasyonu kurmanın bedeli 3 milyar dolara yaklaşacak ve bu ücreti LeBronun tek başına karşılaması mümkün değil. İşte tam da bu noktada Fenway Sports Group yani FSG devreye giriyor.
FSG profesyonel spor organizasyonları için bir holding şirketidir. FSG’nin bünyesinde barındırdığı varlıklara bakacak olursak:
• Boston Red Sox
• Fenway Parkı
• Liverpool FC
• Anfield
LeBron’un FSG ile olan ilişkisi 2011’deki bir iş anlaşmasına kadar uzanıyor. FSG, sektördeki etkinliğini çeşitlendirmek istedi ve LeBron James ile pazarlama temsili konusunda anlaştı ancak LeBron dahice bir karar verdi. Pazarlama haklarını nakit veya komisyon karşılığında FSG’ye satmak yerine, Liverpool FC’nin %2 hissesini aldı. LeBron’un %2’lik hissesi başlangıçta 6.5 milyon dolar değerindeydi. Liverpool ilerleyen yıllarda Avrupa kupalarında ve yerel ligde başarılı oldu ve kulübün değeri 500 milyon dolardan 4.5 milyar dolara yükseldi. LeBron’un hisse değeri ise 90 milyon dolar oldu.
LeBron geçen sene Liverpool’daki %2’lik hissesini ana şirketteki %1 hissesine devretti ve iş adamı Maverick Carter ile birlikte FSG’ye ortak oldular. Bu devir işlemini yapmasının nedeni Liverpool’daki %2 hisse ile FSG’deki %1 hissenin özsermaye değeri kabaca aynıydı (90 milyon dolar) ve bu onu tüm FSG varlıklarının (Red Sox, Liverpool, vb.) ortak sahibi yaptı.
FSG, özellikle NBA ve NHL’de daha fazla spor takımı hisseleri almak için geçtiğimiz sene hisselerinin %10’unu RedBird Capital şirketine satarak 750 milyon dolar aldı. İlerleyen aylarda ise NHL takımı Pittsburgh Penguins takımını satın almak için 900 milyon dolar ödeme yaptı. Peki ya NBA için FSG kimin adıyla anlaşma yapabilir? Tabii ki de LeBron James.
LeBron, hisse sahipliği, uzun vadeli yatırımları ve potansiyel olarak birkaç milyon dolarlık bir NBA takımı kurmak için uyumlu teşvikler yoluyla markasını güçlendirdi. Olası bir Las Vegas merkezli NBA takımının kurulmasında FSG’nin desteği ile LeBron James hayalini gerçekleştirebilir.