-Sonun Başlangıcı
1992 sezonunda Williams takımı teknolojik anlamda önemli ilerlemeler kaydedince griddeki en hızlı otomobil olmuştu ve Senna-McLaren dominasyonuna son vermiştir. 1993 yılında Alain Prost, Mclaren’dan ayrılıp, Williams takımına geçmiş ve aynı yılın sonunda şampiyon olmuştu.
1993 Sezonunun bitmesine yakın Alain Prost’a diğer sene takım arkadaşının Ayrton Senna olacağı bildirilir. Ama Prost buna karşı çıkmaktadır. Sözleşmesinde kendince belirlenen tek bir madde vardır o da Mclaren takımından eski takım arkadaşı olan Senna ile aynı takımda olmak istemediğidir. Prost’un sözleri aynen şu şekildedir: “Senna’nın takıma dahil olması halinde 3 yıllık kontratımı ödersiniz ben de emekli olurum.”. Bu sözlerinin ardından Prost, şampiyon oluyor ve aynı yıl Formula 1’e veda ederken yerini Ayrton Senna’ya bırakır. Ayrton Senna için Williams takımı; “sonun başlangıcı” olacaktır.
-Kara Haftasonu
Williams aracında elektronik bir aksam bulunmaktaydı. Bu, aracın yol tutuşunu oldukça arttırdığı için virajlarda oldukça avantaj sağlıyordu. 1992 ve 1993 yılında kazandıkları şampiyonluklar bunun sayesindeydi. 1994 yılına geldiğimizde ise FIA, eşitliği korumak adına araçlarda elektronik aksamı yasakladı. Sezon öncesi testlerde Senna, aracın önünden arkasına kadar gelen bir titreşim dalgası olduğunu ve bunun direksiyonu kitleyip dönüş kabiliyetini azalttığını söylemişti. Bu, ölümüne sebep olacaktı.
-Imola GP (1994)
30 Nisan 1994 gününe geldiğimizde sezonun üçüncü yarışı Imola pistindeydi. Sıralama turlarında Roland Ratzenberger , Villenueve virajını alamayarak kafatasını çatlatmış ve hayatını kaybetmişti. Daha sonrasında devam eden sıralama turlarında Senna, pole pozisyonunu almıştı. Ertesi gün yarış günüydü. İlk turda yaşanan kazanın ardından güvenlik aracı 5 tur boyunca pistte kalmıştı. 7. Turda tekrar başlayan yarışta Ayrton Senna, yaklaşık 300 km hızla Tamburello virajına girdi. Ancak daha önce söylediği gibi direksiyonu döndüremedi ve o hızla pistten çıkarak kaza yaptı. Piste giren Medikal ekip tüm mühadeleri yapmasına rağmen oracıkta can vermişti. Olay yerinde bulunan o zamanın dünyaca ünlü beyin cerrahı Sydyney Watkins daha sonrasında şu açıklamaları yapmıştı: “Çok kötü görünüyordu. Göz kapaklarını kaldırdığımda, beyninde çok ciddi bir hasar olduğu ortadaydı. Kokpitten çıkarıp yere yatırdık. Bir an iç çeker gibi oldu; hiçbir dine inanmasam da, o an ruhunun ayrıldığını hissettim”. Daha sonrasında hastaneye kaldırılan Senna’nın üstünde Avusturya bayrağı bulunmuştu. Eğer yarışı kazanabilseydi bu galibiyeti bir gün önce hayatını kaybeden Roland Ratzenberger’e hediye edecekti. Senna’nın cenazesine 500.000 kişi katılmıştı ve tabutunu taşıyanlar arasında ezeli rakibi Alain Prost da bulunuyordu.
İbrahim Dellalbaşı
Korkunç Kazanın İç Yüzü: Ayrton Senna