Son Periyot

Karl-Anthony Towns İsterse Daha İyi Olabilir

Minnesota Timberwolves

Karl-Anthony Towns İsterse Daha İyi Olabilir

Minnesota Timberwolves’un 22 yaşındaki genç yıldızı Karl-Anthony Towns draft olduğu yıldan beri hiç gelişme çabası göstermemesi ile dikkat çekiyor.

2017-2018 sezonu ile NBA’de üçüncü sezonunu geride bırakan Karl-Anthony Towns, 2015’te çok büyük beklentiler ile ve MVP potansiyeli taşıdığı tahmin edilerek Kentucky Üniversitesi’nden NBA’e giriş yapmıştı. Öyle ki NBA’deki ilk sezonunun ardından KAT ile Anthony Davis arasında kıyaslamalar yapılmaya başlanmıştı-özellikle Towns’ın bir adım ileride olduğunu söyleyenlerin sayısı da ben başta olmak üzere epey fazlaydı.

Gel gelelim ki lige girdiğinden beri All-Star kalibresinde olduğu söylenen yetenekli pivot, ligde üç yıl geçirmiş olmasına rağmen hala all-star kalibresinde görülüyor. Yani oyununu bir ileri seviyeye taşıyamadığını söyleyebiliriz.

Öte yandan KAT ile aynı seviyede seyretmesi beklenen Anthony Davis ve Giannis Antetokounmpo şu anda ligin MVP kalibresinde, en iyi 10 oyuncusundan ikisi olarak görülüyor. Geçtiğimiz sezonlarda gördüğümüz gibi Porzingis, Antetokounmpo ve Davis için heyecanlananların sayısı da KAT’ı gölgede bırakır nitelikte.

Sorun: Karl-Anthony Towns ne zaman yeterince büyüyecek?

Karl-Anthony Towns’ın büyümesindeki sorunlardan bahsederken; bunu iki farklı şekilde görebiliriz. İlk olarak karakteristik ve zihinsel olgunlaşma açısından büyümesi, ikinci olarak da basketbol algısı ve sahaya koyduğu oyunun üstünlüğü olarak bir büyüme süreci sorunundan bahsedilebilir.

Zihinsel-Konsantrasyon Kaynaklı Sorunlar

Karl-Anthony Towns’ın bir NBA oyuncusu olarak büyüme sürecindeki sorunlardan başlamak gerekirse, draft olduğu andan itibaren hem onunla ilgilenen yetkililerin söyledikleri, hem de son iki yılda gündeme gelen çeşitli olaylar, Karl-Anthony Towns’ın disiplinsiz bir oyuncu olduğuna işaret etmişti.

Aynı zamanda Towns, saha içinde de zihinsel ve sporcu kişiliğindeki güçsüzlüğünden kaynaklanan sorunlar ile dikkat çekmişti. Ribauntlarda box-out yapmayı unutarak takımına zarar vermesi, konsantre olamayarak faul problemleri yaşaması ve oyunun her iki tarafında da agresifliğinin yeterli olmaması Dominik Cumhuriyeti asıllı oyuncunun sahaya yansıyan zihinsel kaynaklı sorunları arasında.

KAT’ın gelişmesini engelleyen zihinsel güçsüzlüklerine örnek olarak Jimmy Butler’ın “Big KAT”a yönelik yorumları gösterilebilir. Hırslı ve çalışma bağımlısı olmasıyla bilinen Butler, bu sezon Minnesota Timberwolves’un kendisine sunduğu 110 milyon dolarlık kontrat uzatma teklifini reddetmesinin ardından gerekçe olarak; takımdaki genç oyuncuların, özellikle Towns’ın, umursamaz tavırlarından bezmiş olduğunu söylemişti. İddiaya göre Towns, gece 4’e kadar Fortnite oynuyor ve ertesi gün hangi takımla maçı olduğunu bilmiyormuş.

Saha İçi Eksiklikler

Karl-Anthony Towns’ın üç yıldır beklenilen yere gelmemesinin sebeplerinden bir diğeri ise savunmadaki beklentileri hiç karşılayamaması. Hücum istikrarsızlığını gençliğine verip bir kenara bırakırsak, elit bir savunmacı olması beklenen Towns, özellikle bu konuda eksik kalarak eleştirilerin hedefi konumuna geldi.

Savunmanın yarısı çalışma, diğer yarısı da anlık efor ve konsantrasyon olarak bilinir. Bu iki yarıda da muhteşem olmadığını(!) bildiğimiz genç oyuncunun savunmada eksik olmasına şaşırmamak gerek. Bu faktör KAT’ın MVP kalibresinde bir oyuncu olamamasının bence en büyük sebebi.

Draft olduğunda Kentucky’de sergilediği performansından ötürü savunmada etkili olması beklenen Towns ile ilgili Wolves’un 60 yaşında vefat eden eski koçu Flip Saunders “Savunmada daha iyi olacağız.” yorumunu yapmıştı. Üstelik 2013-2014’te yılın savunmacısı seçilen Joakim Noah seviyesinde özel bir savunmaya sahip olacağı düşünülen oyuncu sonuç olarak beklentilere yaklaşamadı bile. Son olarak savunmaya etkisiyle ün salmış koç Tom Thibodeau’nun takımın başına gelmesi de Towns’un savunmasını dolaylı olarak komple oyununu MVP standartlarına çıkarmasına yetmedi.

Bunlara ek olarak Karl-Anthony Towns, kariyer ortalamaları maç başına 21,6 sayı, 11,7 ribaunt ve 2,4 asist olmasına rağmen maç başı ortalamalarını 2016-2017 sezonundan 2017-2018 sezonuna 25,1’den 21,3’e 3,7 sayı ve 2,7’den 2,4’e 0.3 asist düşürürken 12,3 ribauntta sabit kalarak istatistiksel olarak da oyununda gelişme kaydetmemiş, tam aksine gerileme göstermişti.

Karl-Anthony Towns’un oyununu bir üst seviyeye çıkarıp MVP standartlarında bir oyuncu olarak anılmasının önündeki engeller; savunmadaki eksiklik, saha dışı disiplinsizlik ve konsantrasyon eksikliği olarak görülüyor. Kişisel olarak NBA’deki favorilerimden bir tanesi olan KAT umarız gelecekte kendine çeki düzen vererek bu eksikliklerini düzeltir ve bir gün onun da MVP kalibresi bir oyuncu, hatta şampiyon olduğunu görebiliriz.

Exit mobile version