Bugün bu yazımızda göz kusuru olan ve parkedeyken kontak lens takan ya da numaralı gözlük kullanan oyuncuları inceleyeceğiz.
Listemizin ilk sırasında çok şaşırtıcı bir şekilde birçok basketbolsever tarafından tarihin en büyük şutörü olarak adlandırılan Stephen Curry yer alıyor.
Nisan 2019’a kadar hem sahada hem de günlük hayatta bazı durumlarda gözlerini kısmak zorunda kalan Chef Curry, artık görüş kalitesinde bir düşüş yaşadığını fark edince bu sorunu çözmesi gerektiğine karar verdi.
Yapılan tetkikler sonucu Stephen Curry’de çok nadir bir göz kusuru olan Keratokonus bulunduğu ortaya çıktı, anlaşılan şefin uzağı ve yakını net olarak görememesi bile onun olağanüstü şut yeteneğine zarar veremiyor. Curry, bu konu hakkında şu sözleri kullandı:
“Kontak lens takmaya başladım ve sanki bir anda bütün Dünya açıldı.”
Listemizin ikinci sırasında basketbol literatüründe “hook shot” ile özdeşleşmiş olan Kareem Abdul Jabbar yer alıyor. Zaten birçoğumuz onu ilginç gözlükleriyle hatırlıyoruz. Basketbol oynadığı süre boyunca uzun boyu sebebiyle rakipleri tarafından gözüne defalarca darbe alan Abdul Jabbar, goggle adı verilen koruyucu gözlükleri takmaya başladı.
Listemizin üçüncü sırasında art arda üç kez yılın savunmacısı ödülünü almış Dwight Howard bulunuyor. Sekiz defa All-Star seçilmiş olan Howard, miyop göz kusuruna sahip ve maçlarda kontak lens kullanıyor ve lens taktığında saha hakimiyetinin çok daha iyi olduğunu söylüyor.
Listemizin geri kalan kısmında gözlük veya goggle takan oyuncuları hızlı bir şekilde tanıyacağız.
- Horace Grant
- James Worthy
- Kurt Rambis
- George Mikan
- Hakeem Olajuwon
Bu isimlerin yanında gözlük veya kontak lens takmak istemediği için bunun yerine lazer ameliyatı olan yakından da tanıdığımız oyuncular var, bunlar:
Lebron James, Dwyane Wade, Anthony Bennett ve Rudy Gay.
Son olarak baktığımızda, eskiden özellikle birçok uzunun gözlerine aldıkları darbeleri engellemek için göz kusurları olmasa da koruyucu gözlükler taktığını görüyoruz. Günümüz basketbolunda ise neredeyse koruyucu gözlük takan ya da numaralı gözlükleriyle sahaya çıkan oyuncu kalmadığını, göz kusurlarını telafi etmek için lens kullanımının yaygınlaştığını görüyoruz.
Bu yazıyla birlikte aramızda göz kusuru olan okuyucularımız varsa bu durumun artık geçerli bir bahane olmadığını ve profesyonel sporcu olmak için engel olmadığını bilmeliyiz.