Formula 1’de böyle skandal olayları sıklıkla göremeyiz. Çünkü Formula 1, prestijli olmasıyla bilinir, bunu hiçbir takım veya yönetim riske atmaz, atmazdı… Bu yazımızda da SonPeriyot.com okuyucuları ve NF Formula 1 takipçileri için Formula 1’in değerini hiçe sayan insanların, sadece kazanmak için ne tür bir şike yapabileceğini anlatacağız.
-2008 Singapur GP
2008’in Eylül ayında gerçekleşen Singapur GP’de, Fernando Alonso, yarışa 15. sıradan başlamasına rağmen galip gelip kupayı almayı başardı. Yarış sırasında Alonso’nun takım arkadaşı Nelson Piquet Jr.’ın 14. turun 17. virajında kaza yapması sonucu güvenlik aracı devreye girmişti ve bu kazadan hemen önce, 12. turda, Alonso pite en erken giren isim olmuştu. 2008’deki güvenlik aracı kurallarına göre bütün araçlar güvenlik aracının arkasında sıra olana kadar pite girmek yasaktı. Bu durum Alonso’ya büyük bir avantaj verdi ve akabinde yarışı kazanmasını sağladı.
Yarış sona erdiğinde, durum biraz şüpheli gözükse de kimse, bir takımın kendi sürücüsünü ve arabasını kasıtlı olarak duvara çarptıracağını düşünmüyordu. Piquet’in kazası, sadece basit bir hata olarak değerlendirilmişti. Alonso, 2008 sezonunu 5. sırada bitirirken Piquet 12. sıradaydı ve Renault’dan ayrılacağına dair dedikodular vardı. Bunlara karşın, Renault, Piquet ile bir sene daha kontrat imzaladı fakat 2009’un henüz 10. yarışında Piquet’in hiçbir puan toplayamamasıyla Renault, Piquet’le yollarını ayırdı.
-Olayın Ortaya Çıkışı
30 Ağustos 2009’da Brezilyalı bir televizyon kanalı; Singapur’da Renault’un, Piquet’e bilerek kaza yapmasını emrettiğini iddaa etti. Çıkan haberler üzerine FIA, Renault ve Piquet hakkında bir soruşturma açtı ve 4 Eylül’de suçlu bulunduklarına hükmetti. Cezanın Renault’un ifadesi alındıktan sonra 21 Eylül’de açıklanacağını duyurdu. 10 Eylül’de Piquet, FIA’ya ikinci bir açıklama yaptı ve aynı gün 30 Temmuz’da yaptığı ilk açıklama medyaya sızdı. Piquet, Briatore ve Symonds’un kendisine o virajda kaza yapması emrini verdiklerini söylemişti. Alonso, konu hakkında en ufak bir bilgiye sahip olmadığını söyledi. 16 Eylül günü Renault, cezaya bir itirazda bulunmayacağını; Briatore ve Symonds’un ise takımdan ayrıldığını açıkladı. Bunun da üzerine 21 Eylül günü, Renault takımı F1’den 2 yıllığına men edildi ve başka bir kural ihlali durumunda ihraç edilecekleri ihtarı yapıldı.
Diğer sitemiz nf.com.tr’yi de ziyaret edebilirsiniz.
Briatore, tüm FIA etkinliklerinden süresiz men edilirken Symonds 5 yıl men edildi. Dünya Motor Sporları Konseyinde, tüm kanıtlara rağmen, Briatore suçunu kabul etmedi ama Symonds suçunu itiraf etti. 19 Ekim’de Briatore, FIA’yi dava etti ve haklı bulundu. Bunun sonucunda cezası kalktı hatta 15.000€ tazminat ödendi. Renault’un en büyük sponsorlarından olan ING ve Mutua Madrilena, FIA’in kararından kısa bir süre sonra sponsorluklarını çektiler ve bu olay Renault tarihinde kara bir leke olarak kaldı.
Damla BAYBAR