EuroLeague yönetiminin perşembe günü aldığı karara göre Rus takımlarının ihracı sonrası Partizan ve Valencia takımları aldıkları wild-card’la gelecek sezon EuroLeague’de yer alacak. Bu kararı yanlış buluyorum. Sizlere nedenlerini birkaç maddeyle açıklayacağım.
- EuroCup’ta yer alan bütün takımların amacı sonraki sezon EuroLeague’de oynamaktır. Bu sezon ise EuroCup’ta başarılı olamayan “özellikle Partizan’ın” ve Valencia’nın gelecek sezon EuroLeague’de oynayacak olması doğru değildir. Obradovic faktöründen dolayı Partizan gelecek sezon EuroLeague’de oynayacak. Obradovic, Avrupa’nın en değerli başantrenörlerinden biri ancak gelecek sezon takımının yeri EuroLeague olmamalı. Frutti Extra Bursaspor, EuroCup son 16 turunda Partizan’ı deplasmanda yendi. Madem Partizan bu kadar güçlüydü, neden elendi? Bununla birlikte sırf bulunduğu lig Avrupa’nın en güçlü ligi diye bir takım EuroLeague’e alınmamalı. Valencia’nın yeri EuroLeague olabilir ancak bu sezon yaptıklarıyla bunu hak etmediler.
- Partizan’ın ve Valencia’nın Yerine EuroLeague’e Hangi Takımlar Alınmalıydı?: Frutti Extra Bursaspor ve London Lions alınmalıydı… Bursaspor bu sezon EuroCup’ta final oynayarak büyük bir başarıya imza atan Frutti Extra Bursaspor’un gelecek sezon EuroLeague’de oynaması lazımdı .Ancak EuroLeague yönetimi, Bursaspor’un ekonomik koşullara uymadığı için organizasyona dahil etmedi. Bu sezon da dahil olmak üzere ekonomik koşullara uyup da çok kötü sezon geçiren birçok takım oldu. Ayrıca Bursaspor’un yapacağı takviyelerle EuroLeague’de en azından “kötü bir sezon geçirmeyeceğini düşünüyordum”. Bursaspor ve Bursa halkı bunu hak ediyordu. London Lions’ı almak ise EuroLeague organizasyonu için stratejik bir karar olabilirdi. EuroLeague, Avrupa basketbolunun kulüpler düzeyindeki en üst organizasyonu ve buraya bir İngiliz takımı alınabilirdi. İngiliz basketbolu yeni yeni gelişiyor ancak potansiyelinin yüksek olduğunu düşünüyorum.
- Ekonomik Koşullar Nasıl Oluşturulabilir?: Futboldaki Şampiyonlar Ligi organizasyonuyla basketboldaki EuroLeague organizasyonu eşdeğer tutuluyor. Ancak bunun çok yanlış olduğunu düşünüyorum. Geçtiğimiz sezon Şampiyonlar Ligi’nde gruplara kalan takımlar UEFA’dan 15.640 milyon Euro alırken, geçtiğimiz sezonun EuroLeague şampiyonu Anadolu Efes’in EuroLeague’den aldığı toplam para ise 4.8 milyon euroydu. Bu fark nasıl kapanabilir? Sponsor sayısının arttırılmasıyla kapanabilir… Eğer EuroLeague’de oynayan ülkelerin sayısı arttırılırsa bu başarılabilir. İşte bu yüzden bir İngiliz takımının bu organizasyona alınmasını doğru buluyorum. London Lions, EuroLeague’deki ilk sezonunda başarılı olmayabilirdi ancak hem organizasyona renk katardı, hem de EuroLeague’e olan ilgiyi arttırırdı. Bu da yeni sponsorlar ve takımların ekonomik olarak da güçlenmesi demekti.
NBA yönetimi, her sezon birkaç maçı Amerika ve Kanada dışında oynatıyor. EuroLeague yönetimi de böyle bir uygulamaya gidebilir. Bu sayede EuroLeague’in izlenirliği arttırılabilir.
Mertcan Tuncer