Chicago Bulls efsanelerinden Scottie Pippen, ESPN’deki First Take programında LeBron James için “Mike ve Kobe’ye nazaran LeBron’da ‘clutch geni’ yok” demiş.
Ben anlamıyorum, böylesine tarihe geçmiş isimler bu adamdan ne istiyor? Charles Barkley gibi mesela. Şimdi buna Pippen da eklendi. Ben LeBron’cu biri değilim, aksine MJ ve Kobe’yi daha çok seven hatta LBJ’in GOAT olmadığını düşünen biriyim. Olması için kat etmesi gereken birkaç zorlu yol olduğunu düşünen biriyim. “Nedir o yollar?” diye sorarsanız hemen açıklayayım. Birincisi; 7 yüzük sahibi olmalısın. İkincisi; her istatistikte kendisinden önde olmalısın. Total sayı listesinde kendisini geçmesi an meselesi, 200-300 sayı daha bulursa kendisini geçiyor. Ama işte asla ve asla geçemeyeceği ve kapatamayacağı bir ara var; Jordan’ın geçmişi 6 final ve 6 şampiyonluk, LeBron kariyeri bitince kaçta kaç olacak Allah bilir. Şuan için kendisi 8 final 3 şampiyonlukla ligde mücadele ediyor. Özellikle bu istatistik, aralarındaki GOAT’lık meselesinin hep canlı tutulmasını ve MJ’in sürekli kazanmasını sağlayacak.
Gelelim bu efsane isimlerin LeBron hakkında yaptığı açıklamalar sebebiyle kendilerini eleştirmem mevzusuna. Yani bu adamın kariyerinde o kadar clutch anlar var ki, insan eleştirmeden duramıyor. Şuan ilk düşündüğümde aklıma gelen 2016 NBA Finali yedinci maçında GSW’lı Iguodala’yı potaya yapıştırdığı an. Bu rakip potaya atılan sayı anlamında clutch bir hareket olmayabilir fakat bu pes etmeyişin simgesidir benim gözümde. O blok sonrası topu istemeyişi, takım arkadaşı hatta küçük kardeşi gibi gördüğü Kyrie Irving’e güvenmesi ve o sayıyı atacağına inanmış olması. Bundan daha clutch bir hareket olabilir mi?
Bir başka örnek; 2009 yılı, Orlando Magic ile oynanan Doğu Konferansı Finali. Hepimiz şuan TBF Başkanı olarak görevini yürüten Hidayet Türkoğlu için ekrandaydık, uyumuyorduk. Önemli bir sahneye tanıklık ettik, 24 yaşındaki LeBron James çok formda olan Hido’nun yakın savunmasından kurtularak kenardan gelen topu değerlendirdi, bu sefer şutla değerlendirdi. O şut sayı oldu, ilk maçı evinde kaybeden Cavs o şut sayesinde 96-95 maçı kazandı ve seriyi 1-1’e getirdi. Doğu Konferansı Finali’ni kaybettiler belki ama o maç sonunda en azından umutlarını LBJ sayesinde kaybetmemiş oldular.
2013 yılında Doğu Konferansı Finali’nde Indiana Pacers ile oynadıkları ilk maç. Uzatmaya giden maçın kader anı, Pacers 1 sayı önde, yine kenardan top çıkarılacak. Pas geliyor ve Paul George gibi sezona damga vurmuş bir ismi geçerek bu kez sol turnikeyle bitirip Heat’in evinde ilk maçı kaybetmesini önlüyor. Sanırım bu da “clutch gen”e sahip olmayan oyuncunun yapabileceği türden bir iş değil.
2015 yılı Chicago Bulls ile oynanan Doğu Konferansı Yarı Finali dördüncü maç. Maç Chicago’da, yani Pippen’ın efsane olduğu salonda! Bulls seride 2-1 önde, kazanırlarsa 3-1’e gelecek ve Cavs’in adeta ipini çekmiş olacaklar. Pippen’a göre sahnede yine “clutch gen”i olmayan adam var; LeBron James. O sezon muazzam bir performans sergileyen Jimmy Butler üzerinden sıfır noktasına yakın bir yerden şutu gönderiyor. CAVS WIN! 86-84. Seri 2-2’ye geliyor. 2015 yılında NBA Finali oynayan Doğu takımını mı merak ediyorsunuz? LeBron James’in liderliğindeki Cleveland Cavaliers.
Pippen’ın yaptığı bu açıklama da tarihe adını “talihsiz açıklamalar” başlığıyla yazdırıyor. Keşke bunu söylemeden önce YouTube’u açıp baksaymış. NBA’in resmi YouTube hesabının LeBron’a özel yaptığı ve genellikle playoff maçlarından derlediği clutch anları içeren videosu var. Amerikan medyasında görev alan biri olsaydım kesinlikle Pippen’a gereken cevabı hiç gecikmeden verirdim. Sadece basketbolda değil, dünyadaki her alanda insanların ve özellikle çocukların gelişimleri için çok sayıda çalışmalar yapmış, yapmaya da son hızla devam eden ve insanlık adına çok önemli bir figür olan LeBron James’in sürekli aşağıya doğru itilmek istenmesini bir türlü anlamlandıramıyorum. Yazık…