Herkesin bildiği süper yıldızların, çok yüksek kontratlı oyuncuların dışında, Avrupa basketboluna daha çok şey katacağını düşündüğüm , Euroleague’de F4 hedefleyen takımlara katkı verecek seviyede olan, bu benim tanımım ve benim tanımıma göre, elit olan oyun kurucular…
Quino Colom (Unics Kazan)
Bu oyunu yani basketbolu çok iyi bilen bir guard. Tipik bir Avrupalı gibi, o da atletizmiyle değil aklıyla oynuyor bu oyunu. Nerede pas vermesini, nereden penetre etmesini ve nerede durması gerektiğini biliyor. Avrupa basketbolunun temel yapı taşlarından olan Pick & Roll hücumunu şiir gibi oynuyor, oyun zekasıyla maçlarda enfes asistlere imza atıyor. Yaratıcı bir oyuncu olduğu için kendi skorunuda içeriden veya dışarıdan üretebiliyor. Fiziksel olarak hem el çabukluğu hem de ayak çabukluğu iyi bir kısa. Bu bağlamda çaldığı toplar bunun en büyük göstergesi.. İyi bir topa baskıcı değildir ama müdafaa bilgisi onun savunmada sırıtmasına izin vermiyor.
Sözün özü; Avrupa basketbolunda izlemekten hoşlandığım yegane oyunculardan biri. Euroleague’de F4 hedefleyen bir takıma liderlik edebilecek doğal bir lider Quino Colom…
Sezon Ortalaması: 30.5 dakika , 12.2 sayı , 8.0 asist , 4.1 ribaunt , 1.2 top çalma ve 2.5 Top kaybı
Stefan Jovic (Kızılyıldız)
Mevkidaşlarına göre çok daha uzun boylu ve bu özellik onun saha görüşüne fazlaca katkı sağlıyor. Onu savunan rakibinden bir kafa daha yukarıdan oynuyor ve pas kanallarını daha iyi görebiliyor. Oyunda bulunduğu süre zarfında rahat ve soğukkanlı oluşu onu doğru kararlar vermeye teşvik ediyor. Sırp ekolünden geldiği için set hücumu fundamental’ı çok iyi, sette nerede açık varsa işliyor ve o kadar muazzam bir pasör ki Euroleague’de 19 asistle bir maçta en çok asist yapan oyuncu rekorunu elinde bulunduruyor.
Oyun tarzı olarak atmaktan ziyade attırmayı seviyor. Hal böyle olunca %65 gibi yüksek bir yüzdeyle üçlük atmasına rağmen maç başına ortalama sadece 2 üçlük deniyor. İşin savunma kısmında ise uzun kolları ve kuvvetli sezgileriyle iyi bir top hırsızı olsada genel olarak pek iyi bir defansçı değil. Bazı maçlarda defansif açıdan iyi performanslar sergiliyor bu konuda biraz maç seçiyor. Bunların dışında uzun boyun avantajı ve ribaund sezgileriyle iyi bir ribauntçu kısa. Kendine güvenen, saha içi lideri olabilecek, önümüzdeki senelerde Avrupa’da daha fazla ses getirecek önemli bir oyuncu konumunda..
Sezon Ortalaması: 22.9 dakika , 7.6 sayı , 5.8 asist , 3.5 ribaunt, 2.2 top kaybı
Janis Strelnieks (Brose Baskets)
Basketbol bir sistem oyunudur. Bu sistemin çalışan çarkları vardır ve bu çarkların herbirinin önemi, görevi farklıdır. Kimilerinin önemi az iken kimileride bu sistemin olmazsa olmazıdır. Janis Strelniekes, bu sistemin bu sistemin olmazsa olmazı, yıldızı konumunda oynadığı takımda. Koçu Trinchieri’nin ona verdiği sorumluluk oynattığı sistem içerisindeki rolü bize bunu gösteriyor.
Strelnieks, takımın sistemi içindeki mütevazı lider ve her şeyden önce bir takım oyuncusu. Parkedeki duruşu, fun da mental’ı oldukça güven veren ve nerede ne yapacağını bilen bir oyuncu. Index yani verimlilik puanları yüksek, pek hatası olmayan bir oyun sergiliyor. Yumuşak elleri ve temiz bir bileği var. Yüzdeli şut atıyor içeriden ve dışarıdan. Doğru şut tercihi yapan kaliteli bir şutör. Potaya penetre konusunda gayet başarılı, doğru yerden drive edip vücudunu araya koyup topu iyi saklayıp sayılar bulabiliyor. İkili oyunlarda ise bu işin az sayıdaki sanatkarlarından biri. Üstünde uzun oyuncu kalıp showup yapınca paslarıyla, perdeden yararlanıp şutlarıyla ya da doğru koridoru bulup içeri cut yaparak sonuca ulaşıyor. İkili oyunlarda çok yönlülüğüyle can yakan oyunculardan. Defans bilgisi iyi bu bağlamda iyi defans yapar.
Hem forma numarası ’13’ hemde oyun tarzı bizlere Diamantidis’i andırıyor tabi o seviyeye çıkması için çok çalışması gerekli. Strelnieks, çok elit bir oyuncu yüksek bütçeli takımların şimdiden transfer listesinde bulunuyor. Onu daha üstlerde elbet göreceğiz. Bu adamı bu kadar yazdım ama tek bir cümleyle anlatmam gerekirse; ‘Bu adam bu oyunu biliyor’ derdim.
Sezon Ortalaması: 24.1 dakika , 11.4 sayı , 4.3 asist , 1.8 ribaunt , 1.2 top çalma ve 1.1 top
Jacop Pullen (Cedevita Zagreb)
Ülke: A.B.D/Gürcistan
Öncelikle inanılmaz bir şutör ve doğru/yanlış demeden hepsini sokabiliyor. Giren her şut onun için doğru oluyor. Bulunduğu kıtanın belkide en iyisi bu konuda. Şutuyla bayağı övülesi bir oyuncu. Steph Curry’ye aşina olanlar bana pek hak vermeyebilir ama Curry’nin bu dünyaya ait olmadığını kabul ettik diye hatırlıyorum bu nedenle sorun teşkil etmiyor. Kolej yıllarında Kansas State’te Michael Beasley ile kadroda ana skorerlerden biriydi. Fazla sorumluluk alıyordu, geneldede başarılıydı ama bu oyun onu NBA’e götüremedi ve Avrupa’nın Transition offence olarak çok etkili, oyun tarzı olarakta hızlı hücumu benimsediği için bu geçiş hücumlarında doğru şutu ve pası bulabiliyor. İyi bir pasör ve zaten asist rakamlarıda yadsınamayacak seviyede. ‘İsolation offence’ dediğimiz yani 1e1 hücumlarda ise hem dribling üzerinden el üstü şut atabiliyor hemde rakibini geçip potaya gidebiliyor.
İşin durağan kısmı yani sete set hücumda ise ayak çabukluğu ve oyun bilgisini dikkate alırsak Pick&Roll yada Pick&Pop dediğimiz ikili oyunları oynayabiliyor. Birçok hücum silahı olmakla beraber bu aksiyomlarda bitirici genelde kendisi oluyor. Bu bakımdan Avrupa’nın en iyi skoreri olabilir. Barcelona’da oynarken Valladolid’e karşı bir maçta tam 12 üçlük atmıştı. Basketbol iki yönlü bir oyun ve sadece atarak kazanamıyorsunuz. Bu konuda defansif olarak Pullen vasat bir oyuncu hatta vasatın biraz altı bile olabilir. Çabuk elleri var arada top çalıyor bunun dışında defans konusunda umursamaz. Çok duygusal bir oyuncu ve bu özelliğide oyununa çok etki ediyor. Kötü hissettiği zamanlarda tercih hataları yapıyor. Hatta kolejdeyken kaybettikleri maçlardan sonra ağlardı. Bardağın dolu tarafından bakarsak; güdülendiği zamanda oyunuyla büyüyor…
Pullen, büyük takımlardan büyük sorumluluklar alabilecek büyük bir skorer eğer onun defansif zaafiyetlerini kapatacak bir sisteminiz varsa sizi bir üst seviyeye çıkartabilir.
Sezon Ortalaması : 24.3 dakika , 16.6 sayı , 4.2 asist , 1.9 ribaunt ve 1.8 top kaybı
Dimitry Khvostov (Nizhny Novgorod)
Kısa oyuncuların gelişimi uzun oyunculara nazaran daha erken biter ama Dimitry’de farklı bir durum söz konusu. Kariyerinin başlarında şutu olmayan, ball handling dediğimiz yani yopla oynama becerisi bir guarda göre kötü olan ve karar mekanizması olarak hatalı tercihler yapıp top kayıplarına sebebiyet veren bir oyuncuyken bu özelliklerini uzun bir periyot içerisinde iyileştirmeyi Parkede olduğu zaman izlemesi en harikulade oyun kuruculardan biri. Muazzam bir saha görüşü var ve beraberinde iyi bir oyun zekasına sahip. Milimetrik paslar atan, parmak hassasiyeti en üst seviyede bir pasör. İkili oyunlarda ne yapması gerektiğini bilen ve işin hücum yönünde temeli olan bir isim. Pick&Roll oyunlarında genellikle oyunu kenarlara açarak forvetlerden şut buldurtuyor. Şutu var ve her sene üstüne koyarak ilerliyor. Bu sezon %50 gibi yüksek bir yüzdeyle atıyor. Lider bir oyuncu, topa yön veren bir isim olduğundan saha içi liderliğini yapıyor. Önemli maçlarda ise sorumluluk almaktan çekinmiyor. Mesala; Eurocup’ta maçında 19 sayı, 10 asist, 7 ribaunt ile öne çıkıyor.
Hep Khvostov’u övdük birazda yerelim… Konsantrasyonu düşünce ve oyunu fazla zorlayınca top kaybı yapıyor. Bu sezon 2.1 top kaybı ortalamasıyla oynuyor. Savunması kötü, adamına geçiliyor ve takımını zor durumda bırakıyor. ‘Size’ olarak ince, güçsüz bir fiziği var bu nedenle rakibini iyi karşılayamıyor. Her sene üstüne koyarak gelişen bir oyuncu olduğunu düşünürsek defansınıda en azından pozizyonunu kapatacak kadar geliştirebilir. Bir koç takımı kuracaksınız lider vasıflı ama itaatkar bir görev adamı arıyorsanız Khvostov bu konuda önde gelen elit oyun kuruculardan birisi.
Sezon ortalaması : 29.7 dakika, 10.3 sayı, 6.7 asist, 3.2 ribaund ve 2.1 top kaybı.
Faris Erel