- “Ligin en iyi uzunu.”
- Finaller MVP’si seçilmeli mi?
- ESPN en iyi oyuncular sıralaması: LeBron #1, Davis #2.
- Efsane Lakers uzunları: Wilt, Kareem, Shaq ve artık Davis.
- “LeBron’dan sonra ligin en iyi oyuncusu Davis olacak.”
Çok değil, yalnızca 26 ay önceki Ekim 2020’de Anthony Davis hakkında konuşulan ve tartışılan konular bunlardı. Aradan geçen süre zarfında ise sürekli eleştiri oklarının hedefinde olan bir Davis vardı. Charles Barkley’nin “Anthony ‘Day-to-Day’Vis” (Day-to-Day: günden güne anlamına gelen bir sakatlık tabiri) benzetmesinden tutun Towns ve Gobert gibi oyuncuların da arkasında ligin en iyi 20. oyuncusu olarak listelenmesine varan saygısızlıklara maruz kaldı.
Haklı eleştiriler ise sahada kalamaması ve sahadayken de kendi kapasitesinden uzak, pasif, iştahsız bir oyun sergilemesiydi. Davis son iki sezonda sırasıyla 36 ve 40 maça çıkabildi. Aynı süre zarfında Kawhi Leonard toplam 52 maça çıkmasına rağmen gündem bile olmadı. Bu da medyanın çifte standardına küçük bir örnek.
Davis’i hunharca eleştirmek yerine sakatlık ve yetersiz oyununun sebebine indiğimizde ona hak vermek ve anlayışla karşılamak mümkün. Ekim 2020’de şampiyon olan Lakers, Aralık 2020’de yeni sezona başladı. Bu NBA tarihinin en çabuk geçişiydi. Sezona erken açılışa rağmen harika başlayan Lakers, yine şampiyonluğun favorisi konumundayken büyük yük çeken Davis ve LeBron’u sakatlıklara kurban verdi. O günden sonra Davis sahadayken ne tam anlamıyla sağlıklıydı ne de düzenli olarak sahada kalabiliyordu.
Davis’in maç kaçırmasına neden olan sakatlıklarsa kendine bakmamaktan çok, sahada kazara gerçekleşen aksiyonlardı. Art arda bunları yaşayan Davis’in sürekli rehabilitasyon, sahaya dönüş, takıma tekrar ısınma ve tekrar sakatlık döngüsünde olması onun oyununu da bir hayli etkiledi. Vücuduna tam anlamıyla güvenemediğinden sürekli boyalı alanın dışında temassız oynayarak pasif ve isteksiz bir görüntü verdi. Davis’in ihtiyacı olan şeyse tamamen iyileşebilmek için uzun bir araydı. Lakers’ın geçen sezonki felaket performansı da ihtiyacı olan uzun arayı Davis’e verdi.
Bu sezon tamamen sağlıklı gözüken Davis; %57 saha içi isabetiyle 27.2 sayı, 12.6 ribaund, 1.4 top çalma ve 2.4 blok istatistikleriyle oynuyor. Son 10 maçının 8’ini kazanan Lakers’ın çıkışındaki en büyük pay yine Anthony Davis’in. Davis; bu süreçte 35.3 sayı!!!, 15.6 ribaund!!, 2.9 blok! ve 65/46/88!!!!!’lik yüzdelerle oynuyor. Son dönemde yılın savunmacısı seçilebilecek oyununu “Prime Jordan” sayı ortalamasıyla birleştirerek gerçek anlamda ligin en iyi oyuncusu seviyesinde performans veriyor. Giannis ve Lopez’li ligin en iyi boyalı alan savunmasına 44 sayı attıktan iki gün sonra da Wizards’a 55 sayı atan Davis, herkese kim olduğunu hatırlattı.
Davis, lige girdiğinden bu yana sakatlıklar haricinde kimsenin onu durduramayacağını göstermeye devam ediyor. Kariyeri boyunca dominant Playoff performansları sergileyen Davis’in tekrar o sahneye çıkmak için fazla maç kaçırma lüksü yok. Lakers’ın mevcut yapılanması da Davis ve LeBron’un yokluğunu idare etmeye hiç müsait değil. Bu yüzden Lakers, Davis’in MVP seviyesindeki performansına muhtaç. Basketbolseverlerin de artık AD’nin şovundan daha fazla mahrum kalmaya niyeti yok. Sen eskiye dön, biz deliye dönelim Anthony Davis.