Büyük meblağların konuşulduğu ve sponsor desteğinin çok önemli olduğu Formula 1’de, en çok tartışılan konulardan biri, pilotların yeteneğinin mi yoksa “babasının zenginliğinin” mi baskın geldiğidir. Ne kadar dil dökülse de bununla ilgili tartışmaların devam etmesi kaçınılmaz gibi görünüyor. O nedenle yorumu sizlere bırakalım ve yeni sezonda yarışacak pilotların en büyük destekçilerden olan babalarının hangi meslekleri yaptıklarına ufak ayrıntılarla göz atalım.
-Anthony Hamilton
Lewis’in karting serüveni öncesi enformasyon teknolojileri yöneticisi olan Anthony Hamilton, küçük yaşlarda oğlunun tek başına Avrupa’yı turlamasını onaylamamış ve onunla gelmek istemiştir. İşyerinin de seyahat etmesine engel olması nedeniyle işinden ayrılmış, daha esnek ve küçük çaplı işlerle geçimini sürdürmeye başlamıştır. 2007’de oğlunun menajerliğini de üstlenen Anthony, 2010 yılında aralarının bozulmasıyla birlikte işinden ayrıldı. Uzun yıllar küskün kalan ikili geçen sezonun uzun kış arasından faydalanarak tekrar baba-oğul bağını onarmış ve barışmışlardı.
–Rauno Bottas
Finlandiya’da bir temizlik şirketinin sahibi olan Rauno,büyük bir yarış tutkunu. Bu nedenle de yarışmaya hevesli olan oğlu Valtteri’nin kartinge başlamasında büyük role sahip. Verdiği bir röportajda, dışarıda “Valtteri’nin babası” olarak çağırılmaktan gurur duyduğunu belirtiyor.
-Norbert Vettel
Marangozluk yaparak 6 kişilik ailesinin geçimini sağlayan Norbert Vettel, aynı zamanda amatör karting ve yamaç tırmanışına da hevesli biri. Bu hevesini oğullarına da aktaran Norbert, oğulları Fabian ve Sebastian’ın kartinge başlamasındaki en büyük faktör gibi görünüyor.
–Hervé Leclerc
Hervé Leclerc, 1983-1988 yılları arasında F3’te yarışmış ve Charles’ın yarış tutkusunun kaynağı olmuştur. 2017 yılında Charles, uzun süre hastalıklarla boğuşan babasını F2’de alacağı Bakü galibiyetinden 4 gün önce kaybetmişti. Aynı sene can dostu Jules Bianchi’yi de kaybeden Charles bir röportajda bu üzücü olayların kendisini her alanda olgunlaşmaya zorladığını belirtti.
–Adam Norris
Girişimci bir iş adamı olan Norris Sr.’ın toplamda 300.000.000 dolara yakın yatırımı bulunuyor. Hatta kendisi memleketi Bristol’un en zengin adamı olarak da nitelendiriliyor. Daha F3’teyken bile özel terapist ve şefleriyle dolaşması dikkat çeken Lando, babasının serveti hakkında yöneltilen soruları: ”Lance Stroll ile kıyaslarsak benim babam zengin bile değil.” şeklinde cevaplamıştır.
-Carlos Sainz
Halen Dakar pistlerinde yarışan, 90 ve 92 yıllarının ralli şampiyonu Matador lakaplı Carlos Sainz; haliyle oğlunun en büyük ilham kaynağı. Kendisinin F1 yerine ralliyi seçmesi halinde daha çok yardımı olabileceğini belirtse de oğlunun 25 yaşında ve artık işinin ustası olduğunu da söylüyor. Ayrıca “Bu saatten sonra ancak onun en büyük hayranı olabilirim.” diye de ekliyor.
-Lawrence Stroll
2,6 milyar dolarlık servete sahip olan ünlü iş adamı; Michael Kors, Tommy Hilfiger ve Aston Martin’e yaptığı yatırımlarla bugünkü servetine kavuşmuştur. Ayrıca 2018 yılında Force India’ya atanan kayyumla birlikte bugünkü Aston Martin F1 takımının da patronu konumunda kendisi. Bildiğiniz üzere Lance Stroll de babasının takımında yarışması nedeniylebirçok tartışmanın odak noktası konumunda.
-Joe Ricciardo
JR ve GR Engineering adında madencilik şirketlerinin sahibi olan bir iş adamı. Bununla beraber Joe, konakladığı Batı Avusturalya’daki Perth kasabasının sempatik kişiliği olarak da biliniyor.
-Antonio Perez
Eski F3 şampiyonu olan baba Perez, aktif olarak sürücü menajerliği de yapıyor.
-Jos Verstappen
1994-2003 yılları arasında F1’de yarışan Jos Verstappen’in kariyerinde iki podyumu bulunuyor. Agresif sürüş tekniğiyle dikkat çeken pilotun oğlu Max da bu özelliğiyle babasının tıpkısının aynısı.
-Jean-Jacques Gasly
Babası gibi yarış tutkunu olan Jean-Jacques; karting, ralli ve dayanıklılık etaplarına katılmıştır. Babasının mirasını oğluna aktaran Gasly Sr., Pierre’i erken yaşlarda kartinge başlatan isimdir.
-Tsunoda Sr
İsmi medyada hiç anılmamış olsa da Baba Tsunoda’nın oğlunun motor sporlarına ilgisindeki payı büyük. Kendisini daha önce yerel pistlerde boy göstermiş olan pilot, Yuki’nin de 14 yıl boyunca mekanikerliğini yapmış.
-Michael Schumacher
Adına şarkılar, yazılar yazıldı. Burada onu tanıtmak yerine sizlere takdim edeyim: O; sadece oğluna değil, duruşuyla ve davranışlarıyla hepimize örnek oldu. O sadece bir F1 efsanesi değil, aynı zamanda büyük bir ikon.52. Yaşına giren efsaneye tekrardan “Güçlü kal Michael.” diyoruz.
-Dmitry Mazepin
1,3 milyar dolar serveti bulunan, UralChem ve Uralkali şirketlerinin sahibi iş adamı. Oğlunun F2’de yarıştığı takımın da sponsorluğunu üstlenen Dmitry’nin, yaşanan olaylara rağmen oğlunun F1’e tutunmasında baş rolü olduğu düşünülüyor.
-Matti Raikkönen
Yaşlı kurt’un babası Matti’nin de yerel pistlerde 30 yarışlık geçmişi bulunuyor.
–Vito Giovinazzi
Bir lojistik şirketinde satış yöneticisi olarak çalışıyor Vito.
-Jose Luis Alonso
Maden endüstrisinde patlayıcı uzmanlığı yapan Jose, amatör kartinge de ilgi duyan bir baba.Çocuklarına bu ilgiyi aşılamak adına F1 aracına benzer pedallı bir araç tasarlamış, 8 yaşındaki kızı Lorena ilgi göstermeyince araç 3 yaşındaki Fernando’yakalmış. Bu şekilde oğlunun yarışlara olan tutkusunu besleyen Alonso Sr., maddi yetersizliklere rağmen Fernando’yu kartinge başlatarak bu ihtişamlı F1 kariyerine ilk dokunuşu yapan isim.
-Laurent Ocon
Paris’e bağlı Eure ilinde garaja sahip bir mekaniker Laurent.
-Steve Russell
Yarış koltukları tasarlayan bir firmanın sahibi ve karting tutkunu. Oğluyla sık sık karting yapan Steve ‘in buzevki oğluyla bir arkadaş gibi paylaştığını belirtiyor George.
-Michael Latifi
Dünyanın en büyük ikinci gıda zinciri ve Williams’ın ana sponsoru Sofina Food’un sahibi iş adamı. Kendisi aynı zamanda McLaren’in de %10’luk hissesine sahip.
Berke AKIN