NBA’de Yeni Dönem

NBA'de Yeni Dönem

NBA belli periyotlar halinde anlayış değiştiren ve kendini yenileyen bir lig. Bunun en belirgin görülen kısmı takımların kadro yapıları diyebiliriz. NBA her zaman süperyıldızların veya “Kahraman” diye tanımlayabileceğimiz oyuncuların ligi olmuştur. Belli dönemler bu isimler bir araya gelir belli dönemler ise tek başlarına mücadele verirler. Bunları örneklerle açıklayıp sizleri geçirdiğimiz bu çılgın FA döneminden sonra ligin aldığı yeni düzeni anlatmaya çalışacağım.

Modern NBA’in başlangıcı sayılan 80’lerden sonra belli başlı takımlar lige oyuncu kadrosu ile damga vurmaya başladı. Bunların en önemlileri LA Lakers ve Boston Celtics. Bu iki efsanevi takım 1980-1990 arası tam 8 kez şampiyon oldular. O dönem için iki takımın kadroları bir hayli iyiydi. Magic-Kareem-Worthy gibi bir üçlü kurarak “Showtime” anlayışı ile fırtınılar estirmişti. Diğer yandan Boston Celtics ise Bird-Mchale-Parish üçlüsü ile ezeli rakibiyle büyük bir mücadeleye girdi. Bu takımların sahip oldukları görev adamlarını es geçmek onlara haksızlık olur.

Ligi 2 takım domine ederken 90’lar bambaşka bir hanedanlık başlıyordu. NBA’e gelen Mıchael Jordan fırtına gibi eserken Bulls tam 6 şampiyonluk yaşayarak tek başına iktidar olmuş gibiydi. (MJ, 2 sezon ara vermese muhtemelen o şampiyonlukları Bulls alacaktı). 90’lar biraz daha farklıydı. Takımların yıldız oyuncu sayıları daha az lig ise oldukça sert geçiyordu. SuperSonics , Jazz gibi takımlar ellerinden geleni yapsa bile Bulls’u durduramadı.

Artık milenyum çağına gelmiştik ve Lakers tekrardan iki süperyıldız ile 2000’lere “Three-Peat” yaparak başladı. Geneline bakacak olursak uzunların oldukça önemli ve çok yetenekli saf skorerlerin olduğu bir lig vardı karşımızda. Kobe Bryant , Allen Iverson veya T-Mac gibi paçalarından yetenek akan adamların  ve SHAQ , Tim Duncan , Kevın Garnett gibi tarihe geçmiş uzunların boy gösterdiği bu zamanda yıldız oyuncu dağılımı dengeliydi.

Bu denge tamamen olmasa bile kısmen 2008 yılında bozuldu. (Kısmen dememin sebebi o Celtics çok iyi bir takım olmasına rağmen 2011 Heat gibi sansasyonel olmadı). KG ve Ray Allen ile yükselişe geçen Celtics 2 kez final oynayıp 1 kere kupayı evine götürdü. O dönem Lakers ise 08-10 arası 3 sezon final oynayıp 2 yüzükle evlerine döndü. Bu iki takım dışında SA Spurs 2000-2014 arası Tim Duncan merkezli bir oluşum ile 5 kez şampiyon oldu. 2004 yılında ise Detroit Pistons sert bir savunma takımı olarak kadrosunda süperyıldız olmadan şampiyon alan tek takım diyebiliriz. Dipnot olarak ise 09 Orlando Magic tek uzun ve dört şutör ile farklı bir sistem kurmuştu.

Tüm NBA için büyük değişimin başlaması 2010 yaz transfer dönemi oldu. LeBron James ve Chris Bosh , D-Wade’in yanına giderek “Big3” dönemini başlattı. New York Knicks her ne kadar başarılı olmasa bile Carmelo-Amare-Kidd ile bu akıma uydu. 2012 yazında Lakers Nash-Kobe-Gasol-Howard ile hayal kırıklığı olacak bir takım kurdu. 2010 sonrası tek süperyıldız ile şampiyon olan 2 takım oldu. 2011’de benim için “Big3” dönemini başlatan Heat’i finallerde bozguna uğratan Dallas Mavs ve belki de “Big3” dönemini bitiren 2019 şampiyonu Toronto Raptors oldu.

2015 sonrası ise Gsw hanedanlığı ile geçti. Önce 73 galibiyet aldılar. Sonra Kevın Durant’ı kadrolarına katıp bu zaman kadar görülmemiş bir takım kurdular. Nitekim şampiyonluklar ile bunu taçlandırdılar. 2015 sonrası Cavs ise LeBron-Kyrie-Love gibi bir başka “Big3” ile hem doğu konferansını domine etti hem de efsanevi bir şampiyonluk kazandı. Bu takımların yan parça kaliteleri takımın çekirdeğine oldukça uygun dizayn edilmişti.

Bu yaz dönemi NBA’in en çılgın transfer dönemlerinden biriydi. Üst üstr yıldız isimler takım değiştirdi. Ligin şuan yapısına bakacak olursak her takımın 2 süperyıldız üstüne kurulmuş olduğunu görüyoruz. Bunun dışında kaliteli gençlere sahip takımlar ve 1 süperyıldızın çevresini iyi yan parçalarla çevrelemiş ekipler var. Örneğin Sixers çok iyi genç çekirdeğe sahip. Bucks ise Giannis’in çevresini ona uygun şekilde çevrelemiş durumda. (Middleton All-Star olsa bile şuan süperyıldız seviyesinde değil) .

Şuan 6-7 tane şampiyon olacak takım sayabiliriz. İkili kombinasyonların olduğu takımların devri başlıyor. Lakers, Clippers, Nets gibi yeni kurulan takımlar bu örneklere uygun. Kan kaybetse bile Curry-Klay ile Warriors , Paul-Harden ile Rockets, Embiid-Simmons ile Sixers , Jokic-Murray ile Denver bu listeye giriyor.

Öte yandan Bucks,Jazz gibi takımlar doğru yapılanma ile şampiyonluk adayı takımlar. Oyuncuların kontratlarına ve amaçlarına bakılacak olursa 4-5 sene bu denge içinde bir lig izleyeceğiz. Son olarak yeniden yapılanmaya giden Thunder, Russell Westbrook’u takaslayacak gibi duruyor. En çok adı geçen takım Miami Heat. Eğer Westbrook Heat yolunu tutarsa Butler ile ikili kombinasyon içinde bu listeye girecektir.

NBA\'de Günün Sonuçları ve Maç Programı
NBA maç sonuçları ve TV programı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz