Son yıllarda kalitesi tekrardan artan NBA Draft’ın bir yenisi bu gece Türkiye saati ile 02.00 da yapılacak. Tıpkı geçen sene olduğu gibi bu sene de kağıt üstünde NBA’e damga vuracak birçok oyuncu olacağa benziyor. Özellikle son dönemlerde değişen uzun forvet ve pivot algısına uyum sağlayabilecek potansiyelde olan ve NBA’in yeni süper yıldızları olabilecek 5 ismi derledik.
5- Wendell Carter (PF)
Yaş:19 Boy:2,08 Kilo:117
Draft’in 99 doğumlularından biri olan Carter nispeten diğer uzunlara göre eski tip oyunuyla kolej liginde bilinmektedir. Duke’da oynayan Carter bu sezon 13.5 sayı 9.1 ortalamaları tutturdu. Wendall Carter’ın oyun yapısı NBA’de Al Horford’a benzetiliyor. Genç oyuncu tipik bir uzunda olması gereken güç, birebir savunma ve hücumda gayet başarılı olsa da dezavantajı olarak çabukluk gösteriliyor. Bununla birlikte onun diğer bir eksikliği ise geçiş hücumlarında yavaş kalması ve hem şut hem serbest atışta istikrarsız olması. Fakat bu genç yaşına ve eksikliklerine rağmen Wendell Carter bu yılın en güvenilen uzunlarından biri olacak.
4- Jaren Jackson JR. (PF)
Yaş:19 Boy: 2,11 Kilo:110
Draft’teki bir diğer 99’lu olan Jackson Michigan State çıkışlı bir oyuncu. Michigan State’de 10.9 sayı 5.8 ribaunt ortalaması ile oynadı. Jackson’ın atletizmi ve çevikliği onu bu lotaryada çok daha yukarılara çıkaran özelliği oldu. Jaren Jackson için çizilen senaryolar genelde geçtiğimiz sezon kötü derecede bitiren ve bu seneye yeni bir yapılanma ile girecek takımlar oluyor. Çünkü birçok kişi Jackson’ın da içinde bulunduğu genç ve dinamik bir takımın NBA’de başarı yakalamasının hiç de sürpriz olmayacağını söylüyor. Jaren Jackson JR’ın Kolej Ligi’nde en çok dikkat çeken sorunu ise faul sorunu. Bu lotaryanın en genç oyuncularından biri olan Jaren Jackson JR’ın NBA kariyeri nasıl olacak hep birlikte göreceğiz.
3- Mohamed Bamba (C)
Yaş: 20 Boy: 2,16 Kilo: 102
Draft günü yaklaştıkça adından daha da söz ettiren Mo Bamba, sezon başında bu potansiyelde gözükmese de Texas’ta yaptıklarıyla kendini seçmelerde çok daha öne attı. Kuşkusuz ki onunla ilgili konuşulan konuların başında uzun kolları ve atletikliği geliyor. 2,39 kanat genişliğine sahip Bamba bu sezon Texas’ta 12,9 sayı 10.5 ribaunt ile oynadı. Ayrıca Kolej Ligi’nin normal sezonunda 3.7 blok ortalaması tutturması onun pota altında ne denli büyük bir tehlike olduğunu gösteriyor. Oyunun savunma yönünde de güçlü bir profil çizen Bamba ribaunt ve birebir savunmalarda liginin en iyilerinden biri oldu. Onun hakkında soru işareti olan tek konu ise bu fiziksel avantajını NBA’de kullanıp kullanamayacak olması. Otoritelere göre Bamba gerçek bir yıldız olmak istiyorsa oyununu aynı seviyede tutmamalı ve günden güne geliştirip kendini NBA’e en iyi şekilde adapte etmeli.
2- Marvin Bagley (PF)
Yaş: 19 Boy: 2,11 Kilo : 107
Bu senenin en büyük yıldız adaylarından biri şüphesiz ki Bagley olacak. Duke’da harika bir sezon geçiren oyuncu kolej kariyerini 21.0 sayı 11.1 ribauntluk performansla kapattı. Oyun yapısı NBA’de oynamış olan Amare Stoudemire ve Chris Bosh’a benzetilen Marvin Bagley, potaya çok sağlam ilerleyip kolayca sayı çıkarabilecek bir oyuncu. Bir diğer avantajı ise fiziğinin şu anda bile NBA’e hazır olması olarak gösteriliyor. Kolejden en iyi uzunlardan biri olarak çıkan Bagley’in ilk 5’ten seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. 2. sıra hakkına sahip olan Sacremento Kings Bagley’in en büyük talibi olarak gösteriliyor. Genç oyunculardan kadro kuran Kings için Bagley adeta biçilmiş kaftan olsa da Bagley’in serbest atışlarını ve savunmasını düzeltmesi gerekiyor.
1- Deandre Ayton (C)
Yaş: 20 Boy: 2,16 Kilo: 118
Çoğu otoriteye göre yalnızca en yukarı sıralardan seçilecek uzun değil aynı zamanda draft 1 numarası olma adayları içinde şansı en yüksek olan oyuncu olarak gösteriliyor. Tekniği ile Spurs efsanesi David Robinson’a benzetilen oyuncunun yeni jenerasyondaki örneği ise Joel Embiid. Özellikle Arizona’da gösterdiği 20.1 sayı ve 11.6 ribauntluk ortalaması ve takımıyla senkronize hareket etmesi onu bir adım daha öne çıkaran bir özelliği oldu. Bunun haricinde geçiş hücumlarını iyi oynaması, dış atış yeteneğinin olması, perdeden sonra çok iyi içeri devrilmesi ve hücumu bitirmesi onun ilk 3 sıradan kesin gözüyle seçilmesinin en büyük nedenlerinden biri oldu. Ayton’ın eksiklikleri arasında ise defansif farkındalığın olduğunu söyleyenlerin sayısı oldukça fazla. Bununla birlikte Ayton bir uzuna göre maç başına fazla şut deniyor. Bu da onun gününde olmadığı bir gün takımı aşağı çekebilir. Bu eksik özelliklerini de geliştirdiği halde Ayton’ın damga vuracak bir pivot olması hiç de sürpriz olmaz.