2024 Paris Yaz Olimpiyatları Şampiyonu Rüya Takım Amerika

2024 Paris Yaz Olimpiyatları Şampiyonu Rüya Takım Amerika
2024 Paris Yaz Olimpiyatları Şampiyonu Rüya Takım Amerika

Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları 11 Ağustos itibariyle son buldu. Kıyasıya mücadelelere sahne olan olimpiyat oyunlarının basketbol branşında şampiyon “dream team” yani Amerika Birleşik Devletleri oldu. 2024 Paris Olimpiyat Şampiyonluğu ile beraber ABD 5 kez üst üste olimpiyat şampiyonu ünvanının sahibi. 

Grup aşamaları sonucu:

A grubunda sırasıyla ilk üçte olan Kanada, Avustralya ve Yunanistan bir üst tura çıkarken İspanya sonuncu olarak olimpiyat hayallerini sonlandırdı.

B grubunda ise sırasıyla Almanya, Fransa ve Brezilya ilk üçe girerek bir üst tura çıkma hakkı kazanırken Japonya dördüncü olarak olimpiyatlara veda etti.

C grubunda tam da beklendiği gibi ABD 

birinci, Sırbistan ise ikinci olarak bir üst tura çıktı. Üçüncü olan Güney Sudan ve dördüncü olan Porto Riko ise elendi.

ÇEYREK FİNALE SIRBİSTAN DAMGASI

Çeyrek finalin ilk eşleşmesi Almanya – Yunanistan idi. Maçı ilk periyotta Yunanistan önde götürse de devre bitimi Almanya farkı kapatarak skoru eşitledi. İkinci yarıyı hep önde götüren Almanya 76-63’lük skorla ilk yarı finalist oldu. 

Diğer çeyrek final eşleşmesi olan Sırbistan – Avustralya ise olimpiyat tarihinin ilk büyük geri dönüşüne tanıklık ettirdi. İkinci çeyrekte Avustralya’nın 24 sayıya kadar çıkardığı farkı, Sırbistan üçüncü çeyreğin sonlarına doğru eriterek öne geçmeyi başardı. Uzatmaya giden maçı Sırbistan, Nikola Jokic ve Bogdan Bogdanovic öncülüğünde 95-90 kazanarak yarı finale yükseldi. Jokic 38 dakikada 21 sayı, 14 Ribaund, 8 asist ile double-double yaptı.

Bir diğer çeyrek final eşleşmesi Fransa – Kanada idi. Ev sahibi ekip karşılaşmayı baştan sona önde götürerek 82-73 kazanmayı başardı. Böylece Fransa adını yarı finale yazdırdı. 

Son çeyrek final eşleşmesi ABD – Brezilya maçında ise en baştan üstünlüğü ele alan ABD, 35 sayılık büyük bir farkla 122-87 kazandı.

YARI FİNALDE ABD’DEN BÜYÜK GERİ DÖNÜŞ

İlk yarı final eşleşmesi Almanya – Fransa arasında gerçekleşti. Almanya maça hızlı başlasa da devre bitiminde Fransa farkı kapatıp skoru eşitledi. Sonrasında ise Fransa, maçı hep önde götürerek 73-69’luk skorla adını finale yazdırdı.

Herkesin merakla beklediği diğer yarı final karşılaşması ABD – Sırbistan maçında; 

Sırbistan ilk üç çeyreği önde götürse de 17’ye kadar çıkan farkı son çeyrekte büyük bir geri dönüşe imza atan ABD, 95-91 kazanmayı bildi ve ikinci finalist olmayı başardı. Toplamda 9 üçlük bulan Stephen Curry’nin üst üste isabetli üçlükleri ABD’ye galibiyeti getirdi.

BRONZ MADALYA MÜCADELESİ

Üçüncülük maçında Sırbistan ve Almanya kozlarını paylaştı. Geçen sene Dünya Şampiyonluğunu final maçında Almanya’ya kaptıran Sırbistan intikamını bu sene olimpiyatlarda alarak bronz madalyanın sahibi oldu. Böylelikle Almanya olimpiyatlardan eli boş döndü. Nikola Jokic harika bir performans sergileyerek 37 dakikada 19 sayı 12 ribaund 11 asist ile beşinci olimpik triple-double yapan oyuncu ünvanının sahibi oldu.

5. KEZ ÜST ÜSTE ŞAMPİYON ABD

Final maçında ABD – Fransa karşı karşıya 

geldi. Curry yine bulduğu üçlüklerle (8) farkın açılmasına sebep oldu.Beklenen gerçekleşti ve maçın başından sonuna üstün bir performans ortaya koyan ABD 98-87’lik skorla 2024 Paris Olimpiyatlarının şampiyonu olarak üst üste 5. kez altın madalyanın sahibi oldu.

OLİMPİYAT SONUCU

Amerika Birleşik Devletleri altın, Fransa gümüş ve Sırbistan bronz madalyanın sahibi olarak Paris Olimpiyat Oyunlarını noktaladılar.

MVP LEBRON JAMES

39 yaşındaki Los Angeles Lakers’ın yıldızı LeBron James, maç başına 14.2 sayı, 6.8 ribaund, 8.5 asist, 1.3 top çalma ile 23.5 verimlilik puanı yakalayarak 2024 Paris Olimpiyat Oyunlarının MVP’si seçildi. Sırbistan ile oynanan yarı final mücadelesinde triple-double yaparak olimpiyatlarda birden fazla kez triple-double yapan ilk ve tek oyuncu olarak tarihe geçti. 

LeBron toplamda dördüncü olimpiyatında üçüncü altınını kazanmış oldu.

RISING STAR

Henüz 20 yaşında olan Fransa oyuncusu Victor Wembenyama, Paris Olimpiyatlarının yükselen yıldızı seçilerek gelecekte nasıl bir basketbol oynayacağının sinyallerini şimdiden verdi.

BEST-COACH

Fransa’ya gümüş madalyayı kazandıran Vincent Collet, Paris 2024 Olimpiyat Oyunlarının en iyi koçu seçildi.

ALL-STAR FIVE

Dennis Schroder, Almanya

Stephen Curry, ABD

LeBron James, ABD

Victor Wembanyama, Fransa

Nikola Jokic, Sırbistan 

ALL SECOND TEAM

Shai Gilgeous-Alexander, Kanada

Bogdan Bogdanovic, Sırbistan 

Franz Wagner, Almanya

Guerschon Yabusele, Fransa 

Giannis Antetokounmpo, Yunanistan

Busenur Sarı

NBA\'de Günün Sonuçları ve Maç Programı
NBA maç sonuçları ve TV programı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz