Normal sezonun sonuna yaklaştıkça NBA’de sıralama kuralları ile ilgili daha çok soru almaya başladık. Takımların kendi gruplarında ve konferanslarında nasıl sıralandığını, grup lideri olmanın avantajlarını ve olası ikili averaj veya üçlü averaj durumlarında hangi takımların hangi kurallara göre sıralanacağını çok detaylı bir şekilde anlatacağım. Bu kurallara göre NBA playoffları için hangi takımların kaçıncı sırada olacağını da bulacağız.
Daha önce bu konuda bu kadar detaylı bir yazı yoktu sanırım, SonPeriyot.com olarak bu açığı da biz kapatalım dedik.
NBA’de Puan Sıralaması Nasıl Oluyor
Bildiğiniz gibi NBA’de takımlar, Doğu ve Batı konferansları olmak üzere 2 konferansa ayrılıyor ve bu 2 konferans da kendi içinde 3 gruba ayrılıyor.
NBA’de puan durumundaki sıralama sistemi bizim ligimizde de olduğu gibi daha çok galibiyet alan takımı üstte konumlandıracak şekilde kurulmuş durumda fakat grup liderlerinin ekstra bir avantajı var. Bu avantaj da her zaman ortaya çıkmıyor ama yine de bir avantaj söz konusu. Nedir bu grup liderlerinin avantajı?
NBA’de Playofflara Kalacak Takımlar Nasıl Belirleniyor
Her grupta 5 takım var ve her 2 konferansta da 3’er grup var demiştik. Yani bir konferansta 15 takım var ve bu 15 takımın 8’i playoff’lara kalmaya hak kazanıyor. Bu 8 takımdan puan durumunda ilk 4 sırada yer alan takımlar playoff ilk turunda ev sahibi avantajını alıyorlar. NBA, daha önceden her konferansta gruplarını lider bitiren 3 takımı ilk 4’e alıyordu ama bu uygulama değişti. Artık grup liderlerini ilk 4’te korumuyor; galibiyet derecelerine göre takımlar sıralanıyor.
Takımlar galibiyet sayılarının fazlalığına göre sıralanıyor. Eğer galibiyet sayıları aynı olan 2 veya daha fazla takım varsa aşağıdaki sıralama kurallarına göre sıralanırlar.
Konferans İçinde Aynı Puanda Sıralama
Los Angeles Clippers ve San Antonio Spurs 50-26’lık galibiyet dereceleriyle güzel bir örnek olacak. Bu örnekten yola çıkarak NBA’de aynı konferansın içinde aynı puanda olan takımların nasıl sıralandığını görelim. İki veya fazla takımdan herhangi biri farklı gruptaysa bu kurallar uygulanır.
1. Daha fazla galibiyet alan takım üst sırada kalır.
2. Galibiyet sayıları eşit ise grup liderine bakılır; grup lideri varsa üst sırada konumlanır.
3. Birbiri ile yaptıkları maçlara bakılır; daha çok galibiyet alan takım üst sırayı alır. (Burada da eşitlik var)
4. Eğer galibiyet sayısı aynı olan takımların hepsi ( 2 ya da daha fazla takım olabilir) aynı gruptaysa grup için derecelerine bakılır.
5. Konferans içindeki galibiyet sayılarına bakılır, daha çok galibiyeti olan üst sırada olur. (Clippers 31-15 ve Spurs 27-19)
6. Bu da eşit ise konferansta playoff oynayacak takımlara karşı alınan galibiyet sayısına bakılır. Burada galibiyet sayısı playoff oynayan 8. takım ile eşit takımlar varsa o takımlara oynanan maçlar da dahil edilir.)
7. Diğer konferansta playoff oynamaya hak kazanan takımlara karşı oynadıkları maçlara bakılır. Playoff oynayacak son takım ile aynı galibiyet sayısına sahip takımlar da değerlendirmeye alınır. (Sadece 2 takım çekişiyorsa buna bakılır, 2’den fazla takım varsa bu aşama atlanır.)
8. Ligdeki tüm maçlarda alınan sayı farkı averajına bakılır.
9. Sayı farkı da aynıysa o zaman kura çekilir ve kura sonucunda sıralamalar belirlenir.
Üçlü averaj veya daha fazla takımla oluşan beraberlik durumundaki averaj incelenirken tüm takımların durumuna birlikte bakılır. Bu takımlardan her hangi biri diğer takımlara üstünlük kurduysa o takım averaj ile diğer çekiştiği rakiplerinin üstünde yer alır. Kazanan takım çıkarılarak tekrar başa dönülür ve NBA tie-break, NBA rankings ya da NBA Powers rankings diye de geçen bu kurallar kalan takımlar için tekrar değerlendirilir ve bu 2 takım kalıp 1’inin üstünlüğü belirlenene kadar sürer.
Konferans sıralaması belirlenince playoff ilk turundan sonra saha avantajı yine aynı kurallara göre belirlenir. NBA finaline çıkacak takımlar için de saha avantajı aynı kurallara göre belirlenir.
Burada bahsettiğimiz kurallar ve sıralamalar sadece playoff için değil, NBA Draftları çekilişleri için de önemlidir.
Grup İçinde Aynı Puanda Sıralama
Güneybatı Grubu’ndan Houston ve Memphis örneğinden aynı grup içinde aynı galibiyet sayısındaki takımların nasıl sıralandığını inceyelim. Aynı grup içinde ikili averaj da üçlü averaj da bu şekilde belirlenir.
1. Daha çok galibiyet alan takım üst sırada yer alır.
2. Eğer 2 takımın da galibiyet sayısı aynı ise o zaman birbiriyle yaptığı maçlara bakılır. (Houston, burada üstün)
3. Eğer 2 takım da biribirine karşı üstünlük kuramadıysa o zaman grup içindeki galibiyet sayısına bakılır.
4. Grup içindeki galibiyet sayıları da eşitse konferans içindeki galibiyet sayısına bakılır.
5. Bu da eşitse konferansta playoff oynayacak takımlara karşı alınan galibiyetlere bakılır.
6. Diğer konferanstaki playoff takımlarına karşı alınan galibiyetlere bakılır. (Sadece 2 takım çekişiyorsa, 3 takım çekişiyorsa bu aşama atlanır)
7. Son olarak tüm ligde elde ettikleri genel sayı farkı averajına bakılır.
Çok detaylı bir şekilde incelemeye çalıştım, umarım hata yapmamışımdır. Sormak istediklerinizi ve eklemek istediklerinizi lütfen yorum olarak yazınız, SonPeriyot.com üzerinden sorularınızı detaylı şekilde açıklamaya çalışalım.
Ben de Portland Trail Blazers neden Clippers ve Spurs’ten daha az puanı olmasına rağman 4. sırada diyordum. Hııım şimdi anladım 🙂 Gerçekten çok açıklayıcı güzel bir yazı omuş elinize sağlık.
Bir de bu kurallara göre Doğuda kimler playofflara kalacak onu inceleseniz?
Sıralamada birbirine yakın olan ve playoff için çekişen takımların ikili averaj ve hatta üçlü averaj durumlarını da yazar mısınız? Mesala Thunder-Pelicans aynı galibiyette olursa ne olur? Nets,Heat,Celtics,Pacers ve Hornets’ın birbirine göre ikili averajları nasıl?
Hiç genel averaja kaldığı olmuş mudur acaba? bilen var mı